Izvor:
20.12.2019 u 21:12
0

IDILIČNA ZIMSKA PUTOVANJA: Spremite kofere za praznično uživanje!

Grad u regiji Emilia Romagna često zimi obavije gusta magla, što može biti i romantično kad ste turista i tu se zadržavate tek koji dan.

Dok se šetate srednjovekovnim ulicama, preporučujemo da posetite tavernu Ai Brindisi, za koju kažu da je najstarija taverna na svetu s obzirom na to da je otvorena još 1435. godine.

Iako je, budimo iskreni, pravo vreme za posetu Italiji uvek, ovoga puta odlučili smo da pronađemo gradove koji na "Čizmi" sijaju i za vreme zime. Ponavljamo, ako ih posetite i u bilo koje drugo vreme godine, nećete pogrešiti, ali u zimsko doba njihova magija mogla bi da vas obuzme u potpunosti.

Bolzano

Ako posetite alpski grad Bolzano u vreme zime, imaćete osećaj da ste ušli u pravu pravcatu božićnu bajku. Prolazeći pored kuća pastelnih boja koje dominiraju uskim ulicama, imaćete pogled na snežne planine u daljini. Na ovdašnjim drvenim kućicama naći ćete isključivo robu koja je proizvedena lokalno, bilo da je reč o ukrasima ili hrani. Naravno, dok sve razgledate, opustite se uz vino, a želite li do kraja da iskusite bajku, uskočite u kočiju i osetite kako ste barem na neko vreme promenili vek.

Napulj

Ovaj "ludi" grad na jugu zemlje u božićno vreme "poludi" još više. U crkvama, izlozima i restoranima, na gotovo svim mogućim mestima možete videti drvene figurice koje prikazuju prizore iz svakodnevnog života. Tako ćete naići na prikaze pekara koji pravi hleb, porodicu koja ruča i sličnih stvari. Naravno, čest su motiv i jaslice, s tim da osim religioznih motiva u njima često završe i poznati, pa se uz Mariju, Isusa i kraljeve znaju naći i Leonardo Dikaprio ili Dolče i Gabana.

Torino

Jasno, možete doći samo u prolazu kad idete na neko od obližnjih skijališta smeštenih u Alpima, ali verujte nam, ovde se u božićno vreme i te kako isplati i ostati koji dan. Naime, za razliku od drugih gradova koji forsiraju lampice, osvetljenje u Torinu pravi je spektakl, a grad je dom i nekim sjajnim muzejima kao što su egipatski i onaj nacionalne kinematografije. Nekadašnja fabrika Fijata takođe je pretvorena u muzej automobilizma, a u centru brojni barovi i restorani spremni su da vas ponude pijemontskim specijalitetima.

Rim

Da, i glavni grad ima štošta da kaže kad je u pitanju najhladnije godišnje doba. Na Trgu Sv. Petra nalazi se gigantska novogodišnja jelka, ali i impresivne žive jaslice. Rimske crkve organizuju besplatne koncerte, pa vas zvuk orgulja neće ostaviti ravnodušnim, piše Punkufer.dnevnik.hr. Takođe, posetite li grad 6. januara, budite spremni na veliku feštu poznatu pod nazivom "La Befana". Ovde učestvuju mnogi kostimirani likovi, uključujući i vešticu Befanu, a povorka kreće iz grada i ide sve od bazilike Sv. Petra. Takođe, dobra je stvar što je u ovo vreme ipak manje turista, pa ćete možda Koloseum ili Vatikanske muzeje moći da razgledate u znatno manjem društvu.

Ferara

Grad u regiji Emilija Romanja često zimi obavije gusta magla, što može biti i romantično kad ste turista i tu se zadržavate tek koji dan. Dok se šetate srednjovekovnim ulicama, preporučujemo da posetite tavernu Ai Brindisi, za koju kažu da je najstarija taverna na svetu s obzirom na to da je otvorena još 1435. godine. Naravno, nakon dobre klope možda vam se rodi i glad za kulturom, pa nije zgorega svratiti u Palaco dei dijamanti, umetničku galeriju koja često ima razne izložbe. Naravno, i u centru ćete se dobro zabaviti, s obzirom na to da je u božićno vreme izbor rukotvorina koje su izradili lokalni majstori na štandovima ogroman.

Izvor: B92
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter