Izvor:
11.07.2016 u 02:44
0

PUTEVI SIRA, VINA I MEDA: Crna Gora nudi luksuzne plaže, etno turizam i avanturu!

Crna Gora i ove godine ima raznovrsnu ponudu – od luksuznih plaža preko etno turizma, puteva sira, vina, meda, maslinarske ture, do avanturističkih parkova i raftinga, a u Nacionalnoj turističkoj organizacija očekuju da će, kako je danas rečeno Tanjugu, ova turistička sezona biti bolja od prethodne rekordne.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radan Kukavičić je Tanjugu rekla da se iz godine u godinu beleži rast broja turista i da je u prvih pet meseci zabeležen porast broja poseta i noćenja za sedam posto. Ona je podsetila da je prošla sezona bila rekordna sa 1,7 miliona poseta, više od 11 miliona noćenja i prihodom od preko 800 miliona evra.

Kukavičić je naglasila da na osnovu prometa koji je ostvario crnogorski aerodrom za prvih šest meseci ove godine (porast broja aviona za 12 posto i broja putnika za 11 posto), prelazaka na graničnim prelazima, broja kruzera i onoga što je ugovoreno do septembra, mogu da očekuju da ova turistička sezona bude još bolja.

Ona je pomenula da u predsezoni dominiraju gosti iz zapadne Evrope i Skandinavije, koji dolaze da bi posetili planine, uživali u prirodi, učestvovali na konferencijama, dok u jeku letnje sezone dominiraju gosti iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i tradcionalno turisti iz Rusije. Sve više gostiju dolazi iz Kine, Koreje, a imaju inicijative iz Japana, Izraela…

Sa kolegama iz turističkih organizacija Srbije, Hrvatske, Slovenije pokušavamo da napravimno zajedničku turističku ponudu i na daleka tržišta kao što su Kina, Dubai, Azerbejdžan i Japan idemo zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije, predstavljamo ponudu iz regiona i iz godine u godinu broj turista iz tih delova sveta se povećava – kazala je Kukavičić.

Korejcima su, prema njenim rečima, najinteresantniji verski objekti i šoping ture, Kinezi uživaju na moru, a vole i aktivni odmor u prirodi uz pešačenje i biziklizam. Očekuju uskoro grupu turista iz Izraela, koji će nakon posete Srbiji, leto provesti u Crnoj Gori.

Kukavičić kaže da će se oni verovatno skoncentrisati na uživanje na moru, ali domaćini će im svakako ponuditi i obilazak etno sela gde će moći da probaju tradicionalne prozivode – pršutu, sir iz ulja, kvalitetna pre svega crna vina, saznaju sve o organskom uzgoju maslina, prozivodnji i degustaciji maslinovog ulja.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije ističe da Crna Gora na malom prostoru nudi jedinstvo različitosti te, pored sunčanja i plivanja, turisti mogu da uživaju u lepim nacionalnim parkovima, kanjonima, tematskim stazama vina, sira i meda, raftingu i sličnim avanturama, a brojne kulturne manifestacije, poput festivala "Sea Dance" i "Purgatorije" dodatno privlače posetioce iz čitavog sveta.

Kukavičić kaže da je kvalitet plaža iz godine u godinu sve bolji, o čemu svedoči da je prošle godine 18 plaža imalo prestižno obeležje "Plava zastavica", a ove godine 25 plaža.

Prošireni su i smeštajni kapaciteti kada su u pitanju hoteli sa četiri i pet zvezdica, koji su uglavnom već bukirani, pa Kukavičić očekuje da će uspeti sa privatnim smeštajem i kampovima da zadovolje izraženu tražnju.

Mi nastojimo da setom podsticajnih mera u oblasti poreske politike stimulišemo izgradnju hotela sa četiri i pet zvezdica i u planu je da u narednih pet godina bude izgrađeno novih 76 hotela – rekla je Kukavičić.

Ona kaže da će srpski turisti i ove godine u velikom broju letovati u Crnoj Gori i podseća da državljani Srbije u Crnu Goru mogu ući samo sa ličnom kartom, dok je za dete dovoljan izvod iz matične knjige rođenih.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije skreće pažnju i da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum u skladu sa kojim svi srpski turisti sa overenom zdravstvenom knjižicom imaju u Crnoj Gori pođednaka prava na zdravstvenu zaštitu i pomoć kao u bilo kom domu zdravlja u svojoj državi.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter