Izvor:
11.07.2016 u 22:02
0

SVI U RIO: Brazil očekuje pola miliona turista tokom Olimpijade

Brazil, posebno prestonica Rio de Žaneiro je u znaku završnih priprema za održavanje Olilmpijskih igara, a svečana cereomija otvaranja predviđena je na čuvenom stadionu Marakana, 5. avgusta.

Za manje od četiri nedelje trajanja ovog najvećeg sportskog okupljanja očkuje se da će domaćin ugostiti oko pola miliona turista i gostiju iz celog sveta.

Sportisti, njih 10.500 hiljada iz gotovo celog sveta, će se takmičiti 19 dana u 42 discipline, prenosi AFP.

Inače, Brazil se nalazi među top 10 država po broju do sada osvojenih medalja.

Agencija, međutim, ukazuje da se istovremeno Brazil suočava sa poteškoćama poput povećanog kriminala i ekonomskom krizom, zatim visokim procentom nezaposlenosti (11 odsto), kao i strahovima u vezi sa "Zika" virusom, koji prenose komarci i može da izazove posledice po ljude, ali i bebe kod trudnica.

Brazilski zvaničnici tvrde da je pretnja od ovih opasnih insekata blizu nuli, te da ih je u sezoni praktično bilo samo nekoliko slučajeva.

Postoji zabrinutost, prenosi AFP, zbog mogućeg produžetka radova metroa koji povezuje Olimpijsko selo i centar grada. Ovaj projekat će, kako se navodi, biti otvoren 1. avgusta, samo četiri dana pre početka Igara.

Tu je, dodaje se, i strah od mogućih terorističkih napada koji postoji kod svih velikih događaja kao što je ovaj.

Vlasti su najavile da će o bezbednosti učesnika Olimpijskih igara i posetilaca brinuti 85.000 vojnih i policijskih snaga, što se smatra dovoljnim.

Kada je Brazil izabran za domaćina Olimpijskihh igara 2009. to je podstaklo ekonomsku ekspanziju zemlje na čelu sa levičarskim predsednikom Lula de Silvom, podseća agencija i dodaje da se on u međuvremenu sa još desetak političara suočio sa optužbama za korupciju.

AFP navodi da u ovom trenutku se ne zna da li će sve to imati bilo kakvog uticaja na održavanje Olimpijskih igara 2016.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter