Izvor:
25.06.2018 u 14:55
0

NIJE NA ODMET ZNATI: Kako da se vratite sa letovanja ukoliko vam ukradu pasoš!

Prvo što treba da uradite je da bez odlaganja odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke i saobraćajne dozvole, a ukoliko vam se to dogodi na ljetovanju u Grčkoj, evo kako izgleda cijela procedura.

Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenom pasošu i ostalim dokumentima. Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe za kasnije u slučaju rutinske policijske kontrole kada je potrebno da pokažete bilo koji dokaz o identifikaciji.

Sa potvrdom koju ste dobili u policiji treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo u Solunu ili Atini, zavisno od toga gdje se nalazite u Grčkoj, gdje ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša, za šta je potrebno sačekati dva, tri dana.

Biće potrebno da platite i administrativnu taksu koja u konzulatu u Solunu po pasošu iznosi 43 eura i da donesete dvije slike za svaku privremenu putnu ispravu.

U slučaju da ste ostali bez novca i da nemate mogućnost da platite taksu, a nemate od koga da pozajmite, budite spremni da pozovete rođake ili prijatelje, koji će vam novac najbrže poslati Western Union-om ili u vaše ime uplatiti novac na račun konzulata.

Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je lična karta na primjer, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtjev MUP-u S, koji će im radi identifikacije proslijediti vaše fotokopije pasoša.

Zbog ove neželjene situacije bilo bi korisno da ubuduće kada krenete na odmor u Grčku imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete prije polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i uploadovati na imejl.

Gubitak vozačke ili saobraćajne dozvole, zelene karte…

Ako su vam ukradeni ili ste izgubili vozačku i saobraćajnu dozvolu u Grčkoj, za povratak biće vam dovoljna potvrda iz grčke policije o nestanku dokumenata.

Ukoliko ste izgubili tj. ukrali su vam Zeleni karton, potrebno je da odmah kontaktirate osiguravajuću kuću koja vam je izdala ovaj dokument. Najvjerovatnije je da ćete morati da sačekate da vam se novi pošalje, a alternativa je kupovina Zelenog kartona na ulasku u Makedoniju, gdje se ovaj dokument naplaćuje 50 eura. Ukoliko su vam ukradene kreditne ili debitne kartice nemojte odlagati i odmah kontaktirajte svoju banku radi blokade istih.

Kolektiv.me

Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter