Izvor:
06.07.2018 u 14:50
0

Ne krećite na more bez ovih lekova, jer mogu da vam spase letovanje! (FOTO)

Vodite računa o razlikama u vremenu ako redovno pijete neke lekove, Grčka je jedan sat iza nas, što znači da ako lekove redovno pijete u 21, u Grčkoj ih morate piti u 22 po lokalnom vremenu.

Pakovanje pred letovanje uvek izaziva veliku pažnju, posebno što se po pravilu uvek nešto zaboravi. Kako mi nemamo more i uvek negde putujemo, stvar na koju bi uvek trebalo obratiti pažnju je dodatnio zdravstveno osiguranje i lekovi, jer medicinske intervencije u inostranstvu mogu biti jako skupe. Iako niko nema nameru da se razboli na odmoru, to se može desiti zbog promene klime i promena načina ishrane.

Obratite pažnju na to da među vašim stvarima bude spakovana i mala kućna apoteka, koja vam bukvalno može spasiti ceo odmor. Za početak obavezno ponesite probiotik, jer su stomačne tegobe najčešća muka na letovanju. Ali, da krenemo ispočetka, evo šta sve vaša mala apoteka za putovanja mora da sadrži:

1. Lekovi protiv bolova (glavobolja, povrede, zubobolja…)

2. Lekovi za skidanje povišene temperature (česta se javlja nakon sunčanice)

3. Lekovi za smirenje želudačanih tegoba i protiv gorušice (izaziva ih promena ishrane i vode)

4. Lekovi protiv putne mučnine (ukoliko ne podnosite dobro dugačka putovanja)

5. Lekovi protiv alergija (čak iukoliko niste skloni alergijama)

6. Kreme za sunčanje (ne zaboravite da namažet čak i stopala, pogotovo gornje delove)

7. Sredstvo za dezinfekciju manjih rana (hidrogen, jod i slično za ogrebotine)

8. Krema ili gel za ublažavanje sportskih povreda (istegnuća, nagnječenja)

9. Antialergijska krema za ublažavanje uboda insekata i meduza (ne zaboravite da na moru ima mnogo komaraca, pčela i slično)

10. Flasteri

11. Zavoji

12. Pinceta

13. Toplomer

14. Kapi ili sprej za nos

15. Pastile za bolove u grlu

1. Lekovi za skidanje temperature, protiv bolova, pastile za grlo…

"Letnja povišena temperatura" se javlja kao posledica sunčanice ili dugotrajnog izlaganja sunca, češće se pojavljuje kod dece nego kod odraslih, pa je baš zbog toga neophodno poneti lekove koji vam mogu pomoći da je skinete brzo. Kao prateći simptom ove temperature mogu se pojaviti i bolovi u grlu, zapušen nos i promuklost. Neophodno je poneti sredstva koja služe kao prevencija prehladi i gripu, pa vam kesice praškova za lečenje prvih simptoma prehlade mogu biti od velike koristi. Ukoliko na vreme reagujete kada vam se pojave ovi simptomi "letnje prehlade" oni će vas brzo proći, pa ćete moći da nastavite uživanje tokom ostatka letovanja.

2. Lekovi protiv alergija i ujeda insekata

Alergije su česta pojava tokom leta, jer tada ima više insekata i polena. Zbog toga je neophodno poneti sredstva protiv alergija, pa čak iako niste skloni alergjskim reakcijama. Antialergijski lekovi se kupuju bez recepta, a ako ih imate od prošle sezone, bilo bi bolje da ih zamenite novim. Ova sredstva će vam biti i od velike korsiti za ublažavanje ujeda insekata i meduza.

3. Prva pomoć kod povreda

Povrede i ogrebotine su česte tokom letovanja, pogotovo kod dece. Zato je zgodno da sa sobom imate sterilnu gazu i flastere. Od velike koristi će vam biti i lekovi protiv bolova i sportski i antireumatski gelovi.

4. Zaštita od sunca

Kreme i ulja za sunčanje su nešto bez čega niko ne ide na letovanje, važno je da odaberete što jači faktor da biste bili bolje zaštićeni. Uz ova sredstva za sunčanje ponesite i hidratantne kreme za negu kože, jer se ona može isušiti od sunca, a biće vam korisne i ukoliko izgorite.

5. Lekovi za smirenje želudačanih tegoba, protiv gorušice, protiv mučnine

Ukoliko ne podnosite najbolje putovanja, neka lekovi protiv želudačnih tegoba i mučnine nađu mesto u vašoj putnoj apoteci. Imajte na umu da vam se zbog promene vode i hrane, gorušica i želudačne tegobe, mogu češće javljati nego inače. Jedna od najčešćih stomačnih tegoba na odmoru je dijareja, koja može nastati i zbog slučajnog gutanja morske vode.

Obratite pažnju i na lekove koje redovno pijete

Ukoliko vam je lakar prepisao određenu terapiju, pijete pilule za kontracepciju ili druge lekove, nastavite da ih pijete kako što ih uobičajeno pijete. Ukoliko vam je terapija prepisana na određeni broj sati, vodite računa o eventualnim vremenskim razlikama (u zavisnosti od toga gde putujete) i izračunajte tačno vreme u koje treba da popijete svoj lek.

Na primer, Grčka je jedan sat iza Srbije, kada je kod nas 16:00 časova u Grčkoj je 17:00. Ako svoju svakodnevnu terapiju pijete u 10:00 časova, znači da ćete u Grčkoj morati da je pijete u 11:00 po grčkom lokalnom vremenu. Takođe ponesite dovoljnu količinu svojih uobičajenih lekova, jer verovatno nećete moći da kupiti istu vrstu ako ih sve popijete.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay, Arhiva, akhbarelyom.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter