Izvor:
14.08.2018 u 16:27
0

SIGURNO NISTE ZNALI: Nije samo ukras, cveće može biti jestivo, evo i koje!

Neke vrste cveća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokoli, cvetača, artičoka, cvet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čaja (slez, jasmin, lipa, hibiskus…).

Ovom je prilikom u središtu pažnje cveće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo. Lista jestivog cveća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani

Najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakoj bašti ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cveće svih začinskih biljaka – ruzmarina, kadulje, bosiljka, belog luka.

Iako jestivo cveće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru. Cveće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja. Nakon branja cvetove stavite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnim maramicama. Poslije čišćenja cvetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.

Cvećem možete ulepšati i različite napitke. Najbolji efekat ćete dobiti ako cveće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter