Izvor:
27.10.2018 u 09:28
0

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE: Pronašli tajne tunele i pećinu ispod čuvene piramide, a veruje se da vode u PODZEMNI SVET! (VIDEO)

Arheolozi su pronašli skrivene tunele i pećinu ispod jednog od najvažnijih arheološkog nalazišta u blizini glavnog grada Meksika.

Skriveni podzemni prolaz i pećina prečnika oko 15 metara pronađeni su oko 7 metara ispod Piramide Meseca, druge najveće piramide u Meksiku.

Između ostalog, Veronika Ortega, direktorka projekta konzervacije trga Plaza de la Luna, odnosno, centralnog mesta arheološkog kompleksa, objasnila je da je u fokusu daljih istraživanja upravo novootkriveni obredni prostor za koje jedan deo stručnjaka veruje da su povezani s ritualima posvećenim podzemnom svetu. To su bili običaji starog indijanskog naroda Tolteka.

Dalja istraživanja pronađene pećine, za koju se veruje da se koristila kao obredna dvorana, omogućiće otkrivanje povezanosti starog grada s drugim delovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbovske Amerike.

Važno otkriće rezultat je istraživanja koje su arheolozi i naučnici sprovodili oko Piramide Meseca, a istraživanja su počela još 2017. godine. Upravo su geofizička ispitivanja električnim metodama omogućila detekciju različitih električnih potencijala i samim tim različitih podzemnih materijala.

Piramida Meseca izgrađena je u Teotivakanu, najvećem gradskom centru Srednje Amerike, odnosno starog Meksika. Od svog osnivanja, u prvom veku nove ere pa do pada, posle skoro 700 godina, Teotivakan je bio najveći grad Zapadne hemisfere.

Kroz drevni grad prolazi Avenija mrtvih koja se proteže na više od 16 kilometara. Na severnom kraju avenije smeštena je druga po veličini piramida, Piramida Meseca, a na sredini je Piramida Sunca, najmonumentalnija građevina u ovom gradu.

Kurir.Rs
Foto: Arhiva/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter