Izvor:
31.10.2018 u 21:09
0

NEKA RADI ONO ŠTO VI ŽELITE: Trenirajte mozak uz ovih 10 trikova!

Učinite da vam mozak radi ono što vi želite uz trikove koje ćemo podeliti sa vama. Do dana današnjeg, naučnici još uvek istražuju zašto naši mozgovi funkcionišu onako kako funkcionišu – pogotovo kada je reč o funkcijama poput memorije, spavanja i meditacije. Naša podsvest može obraditi bezbroj stvari, a spoljašnji faktori i iskustva utiču na naše snove. Ali takođe nas podsvest može prevariti, čineći da verujemo u nešto što se nije dogodilo ili da osećamo određene emocije prema ljudima koji nas ne vole.

Postoji nekoliko tehnika kojima možete prevariti svoj mozak i početi kontrolisati stvari, od svoje produktivnosti do emocija, pa čak i ritam spavanja. Usavršite ove trikove tako da možete početi poboljšavati svoj potencijal i osećati se ispunjeno svaki dan.

Trik 1: Osećajte se odmorno nakon samo 2 sata sna.

Uz naš užurbani poslovni raspored i dinamični porodični život, nije neobično da spavamo samo nekoliko sati. Ali, tu je jednostavan trik koji možete koristiti kako bi se osećali osveženi i budni bez puno sna! To se zove Uberman metoda spavanja i to je način organizovanog spavanja kojim poboljšavate REM spavanje. Za one koji rade puno radno vreme, pokušajte odspavati kasno poslepodne ili ubrzo nakon što se vratite kući. Na primer, počnite dremati u 19 sati i postavite alarm u 19:30. Ustanite, večerajte, obavite kućne poslove i opet idite na spavanje u 23 sata. REM spavanje je presudno, jer to je jedina faza sna koja vas regeneriše. Normalnim rasporedom spavanja, dobili bismo oko sat i 30 minuta REM spavanja. Na ovaj način udvostručavate količinu REM spavanja.

Trik 2: Odaberite svoje snove.

Svi smo jednom imali lucidne snove – spavate i sanjate ali shvatate da sanjate. Ova spoznaja omogućava nam kontrolu nad snovima – ali postoje i trikovi za postizanje lucidnih snova:

Zapisujte snove

Nakon buđenja, odmah zapišite sve detalje kojih se možete setiti. Na taj način ćete istrenirati svoj mozak, primećivaćete sve više detalja i nećete ih zaboraviti.

Zapamtite kada vam se javljaju lucidni snovi

Oni se javljaju najčešće neposredno pre buđenja ili kada zaspite neposredno nakon buđenja.

Planirajte šta želite sanjati pre odlaska na spavanje

Na taj način, kada počnete sanjati, čak i ako niste u potpunosti utonuli u san, kritički deo vašeg mozga i dalje može funkcionisati.

Ponavljajte "Ja ću znati da sanjam" kada tonete u san

To će izvežbati vaš svesni um da ostane budan tokom sna.

Trik 3: Filtrirajte negativne misli.

U našim svakodnevnim životima lako nas iziritiraju neke situacije koje nas napune frustracijom i negativnim osećajima. Ali, umesto negativnih reakcija na stresne situacije i ljude, pokušajte filtrirati uglavnom pozitivne misli sledeći put kada se nešto loše dogodi. To može uvežbati vaš mozak da pristupa teškim situacijama sa pozitivnim stavom. Sledeći put kada se osetite preplavljeni poslom ili se nađete u nekoj drugoj stresnoj situaciji, prespojite svoj mozak tako da izvučete najbolje iz svake situacije. Smanjićete stres i efikasnije ćete vladati situacijom.

Trik 4: Postanite trenutno srećniji.

Osećaćete se srećnije ukoliko ne žudite za srećom – jednostavno izađete i činite stvari za koje znate da će vas učiniti srećnim. Dokazano je da stvari poput šetnje, meditacije, kvalitetno provedenog vremena sa voljenima, pomaganja drugima i osmehivanja, uveliko mogu poboljšati raspoloženje. Uz male promene vašeg životnog stila, imajte na umu kako ne smete dopustiti da jedna negativna situacija uništiti ceo vaš dan. Budite pozitivni, osnažujte misli i uvek gledajte širu sliku.

Trik 5: Osećajte se kao da ste imali dug, produktivan dan.

Bez obzira koliko toga obavili tokom dana, ponekad možete osećati kao da jednostavno nema dovoljno sati u danu. Srećom, postoji rešenje. Ključno je omogućiti vašem mozgu da obradi što više informacija tokom dana. Da biste to učinili, pokušajte svom mozgu stalno pružati nove informacije: naučite nove činjenice, upoznajte nove ljude ili naučite nove veštine. Radeći nove, uzbudljive stvari vaš mozak će biti budan, a vaša fizička čula intenzivirana. Vaš mozak će vam pomoći da se osećate kao da ste rastegnuli vreme proživljavanjem novih senzacija bržim tempom.

Trik 6: Ublažite bol.

Zvuči sumnjivo, ali ima zanimljivih načina na koje možete prevariti mozak i smanjiti bol. Bilo da je reč o hroničnoj boli ili nečemu prolaznom kao što su grčevi, trebate se suočiti sa svojom povredom fokusirajući se na izvor boli. Istraživanja su pokazala da osobe koje dotiču ili intenzivno zure u svoje povrede imaju bolje mentalno razumevanje doživljene boli. Kao rezultat toga, smanjuju količinu boli percipirajući je malom. Takođe možete iskušati tehniku meditacije nazvane vođene slike:

Zatvorite oči i sednite na mirno mesto. Zamislite da ste u lepom, spokojnom mestu i dočarajte detalje poput zvukova i mirisa. To će vam pomoći da odvratite svoj mozak od fizičke boli i smanjite hormona stresa.

Trik 7: Zapamtite nečije ime.

Ključ za jačanje pamćenja je ponavljanje. Kada sretnete nekoga novog prvi put praktikujte izgovarati ime te osobe više puta. Izgovorite ime te osobe pri upoznavanju – Ćao, lepo vas je upoznati, Ana – a zatim ponovite ime opet tokom razgovora, postavljajući im pitanja. Ponavljanje će poboljšati vašu pažnju i pomoći vam da zadržite nove informacije.

Trik 8: Postanite fokusiraniji.

Možete postati produktivniji tako što ćete se više odmarati. Istraživanja su pokazala da je odmaranje mozga bitno za jačanje pamćenja. Dakle, sledeći put kada savladate novu veštinu ili naučite nove informacije, napravite pauzu svakih sat vremena. Odmaknite se od onoga što radite i opustite vaš um. Možete čak i pokušati malo odremati! Multitasking je sjajna sposobnost, ali kada dopustite svom mozgu da se povremeno odmori, snažnije ćete se fokusirati na pojedinačne zadatke, smanjićete mogućnost greške i povećati efikasnost.

Trik 9: Pretvorite neprijatelja u prijatelja.

Kad vas neko povredi, teško ga možete videti u nekom drugom svetlu. Ali, postoje načini na koje možete prevariti sebe i uveriti se da vam se sviđa ta osoba. Prema istraživanju koje je sproveo Lifehacker, rad i prevladavanje izazova s nekom osobom može vam pomoći da učvrstite vezu sa njom, često na vrlo efikasan način.

Trik 10: Posvetite se određenom cilju.

Proživljavanje sličnih emocija i reakcija verovatno će imati pozitivan uticaj na vaš odnos.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: Arhiva/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter