Izvor:
21.02.2019 u 06:44
0

SAD: Umro mornar sa kultne fotografije sa kraja Drugog svetskog rata!

U 95. godini preminuo je Džordž Mendonsa, mornar s kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Tajms skveru u Njujorku, proslavljajući završetak Drugog svetskog rata.

Mendonsina kćerka Šeron Moler za list "Providens džurnal" kazala je da je njen otac preminuo u domu za stare u Midltaunu, u američkoj saveznoj državi Roud Ajlend.

On je tamo živeo sa suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina.

Mendonsa na fotografiji ljubi zubnu tehničarku Gretu Zimer Fridman, odevenu u uniformu medicinske sestre.

Fotografija je snimljena 14. avgusta 1945. godine, na dan kada je Japan kapitulirao i pošto su ljudi izašli na ulice Njujorka da bi proslavili sreću vest.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Ajzenstat postala je simbol kraja Drugog svetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. veka.

Objavljena je u časopisu "Lajf", prenela je Hina. Iako je nikada ranije nije video niti upoznao, Mendosa je, kako je sama Zimer Fridmanova ispričala u intervjuu iz 2005, samo "zgrabio i poljubio".

On je za vreme rata bio mornar na razaraču. Došao je na odsustvo i trebalo je da krene natrag kad je objavljena vest o završetku rata.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter