Izvor:
21.03.2019 u 19:46
0

OVO NISTE ZNALI: Ko su bili konkistadori i koji cilj su imali!

Konkistador (od španskog conquistador – osvajač) je bio naziv za brojne španske vojnike i avanturiste koji su u ime španskog dvora, osvojili u XVI I XVII veku, veku velike teritorije, pre svega Južne Amerike (Meksika i Perua) i Filipine, pripojili su španskim kolonijama.

U godinama nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku, veliki broj avanturista kreće u Novi svet. Njihov cilj je pljačka radi brzog bogaćenja.

Preduzimali su ekspedicije u Srednjoj i Južnoj Americi, često za svoj račun, bez potpore španske krune, ali su zato opljačkano zadržavali za sebe. U principu svako je mogao postati konkistador, ako je imao finansijske mogućnosti. To je bilo vrlo unosno zanimanje a i veliko razbojništvo.

Španska kruna je oganizovano pljačkala i ubijala uz pomoć konkistadora, vojnika sa kojima je prethodno potpisivala ugovore (ugovor je overavala Katolička crkva) u kojem je precizirano koliko opljačkanog zlata ide crkvi, koliko španskom dvoru a koliko sme konkvistador da zadrži za sebe.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter