NAUČNICI OTKRILI: Kako alkohol utiče na naše ćelije?!

 Naučnici su ustanovili da pijenje alkohola oštećuje ključni deo ćelija koje su povezane sa preranim starenjem i rakom. Alkohol zato ubrzava proces starenja i povisuje rizik za pojavu raka.

Nova studija pokazuje da pijenje alkohola uzrokuje stres i upalu telomera. Naime, na kraju svakog hromozoma nalazi se kratka sekvenca DNK koja stabilizuje hromozom. Ti odsečci DNK zovu se telomeri, od grčkog telos (kraj) i meros (deo), i deluju poput zaštitne kapice na kraju vezica za cipele. Da nema telomera, naši bi se hromozomi odmotavali i raspadali na kratke delove, lepili se jedni za druge ili na neki drugi način postali nestabilni.

Starenjem dolazi do progresivnog skraćivanja telomera, a na kraju su toliko oštećeni da ćelija umire. Studija je utvrdila da alkohol ubrzava ovaj proces.

Budući se smatra da skraćivanje telomera povećava i rizik od raka istraživači špekulišu da oni sa kraćim telomerima zbog velike konzumacije alkohola imaju i veći rizik od pojave raka.

Dr. Andrea Baccarelli, voditelj istraživanja na univerziteta Milano kaže: Oni koji piju previše alkohola obično izgledaju istrošeno, a već se duže smatra da konzumiranje velikih količina alkohola vodi ranijem starenju i bolestima.

Istraživači su promatrali više od 250 volontera, neki od njih pili su četiri alkoholna pića na dan. Rezultati pokazuju da su telomeri dramatično kraći kod onih koji su pili veće količine alkohola. Kod nekih pojedinaca su bili i dvostruko kraći od telomera onih koji nisu pili toliko alkohola.

 

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro