Izvor:
23.05.2019 u 19:14
0

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Strah od javne WC šolje je neopravdan!

Razlog je to što se daske u toaletima dezinfikuju češće nego bilo šta drugo u kući.Naučnici objašnjavaju da bakterije teško preživljavaju na suvoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je daska WC šolje. A te bakterije, ako ih i ima, moraju nekako da pronađu put u telo, što znači da bi morala da postoji neka otvorena rana na butinama.Ono što treba da brine, dodaju, jesu ruke, koje obavezno treba prati nakon odlaska u toalet.

Da je paranoja po pitanju WC šolje neopravdana tvrde ne samo mikrobiolozi, već i lekari.

Pre će se umreti od nezdrave hrane i nedostatka fizičke aktivnosti, nego od infekcije putem klozetske daske – tvrde mikrobiolozi.

Konsultant percepcije rizika Dejvid Ropejk tvrdi da je u celoj priči prisutan i psihološki faktor. Naziva se ‘averzija gubitka’, što znači da ljudi više brinu o izbegavanju gubitka nego o dobijanju nečega.

Zamislite da uđete u toalet, WC papir stoji na podu, a na dasci se nalazi kap urina. Taj pogled nas suočava sa gubitkom, u ovom slučaju zdravlja. Kada se to desi, potencijalno loš ishod se emocionalno povećava, pa strahujemo za zdravlje zbog zaraze, i to nam je važnije od pražnjenja bešike. Nije nam čak bitno ni koliko su mali izgledi za dobijanje infekcije – objašnjava Ropejk.

Iracionalni strah od WC šolje je primer toga kako se naši mozgovi oslanjaju na emocije kad percipiraju rizik.

Međutim, postoje i studije koje tvrde da je zaraza u javnom toaletu moguća.

Jedna studija pokazala je da salmonela može da preživi u toaletima koje koriste zaraženi čak i četiri sedmice nakon prestanka dijareje. Želudačni virus takođe može da se raširi putem daske na WC šolji u koju su bolesni povraćali.

Uzorci iz javnih toaleta pokazali su da je 3,3 posto bolničkih toaleta dom zlatnog stafilokoka.

Izvor: Fena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter