Izvor:
20.06.2019 u 15:00
0

AROMATIČNI ZAČIN: Zdravstveni benefiti cejlonskog cimeta!

Cimet je začin koji osvaja aromatičnim mirisom i koristi se u pravljenju raznih poslastica. Ali, njegova moć se ugleda u tome što čini velike dobrobiti za organizam.Začin se pravi od kore drveta cimeta i pun je antioksidanasa, te povoljno utiče na nivo šećera u krvi, poboljšava rad mozga i sprečava brojne upale.

Istraživanje sprovedeno u Medicinskom centru Univerziteta Raš u Čikagu 2015. godine pokazalo je povećanu proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija.U studiji je naglašeno da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mlevenog cimeta u kafu ili na ovsene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

U istraživanju sprovedenom 2010. godine U Centru za Primenjene zdravstvene nauke je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanasa da smanji šanse za dobijanje prekomerne težine za čak 23 posto.

Cejlonski cimet je dosta efikasniji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

Leči grip i želudačne tegobe

Cimet ubija bakterije u crevima, pa čak i neprijatnu Ešerihiju Koli.

Prokuvajte kašičicu cejlonskog cimeta u šoljici i po vode. Ostavite da ključa polako 15 do 25 minuta.
Potom neka odstoji još 15-tak minuta, menjaće boju od bledo žute do zlatno crvene. Na taj način lakše ćete se izboriti sa virusom i želudačnim problemima.

Neutrališe neprijatne mirise

Stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

Ubrzava metabolizam

Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine.

Dodajte kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njom pospite tost, ovsene pahuljice. Na taj način ubrzaćete metabolizam, a skinućete i višak kilograma.

Leči bolesne desni i uklanja zadah

Promućkajte u ustima smesu od dve kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja. Antibakterijska svojstva u cimetu izlečiće bolesno zubno mesto i ukloniti neprijatan zadah.

Pomaže u lečenju dijabetesa tipa 2

Smanjuje nivo šećera u krvi i povećava delovanje insulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju dnevno konzumiranje 1 do 4 grama cimeta.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter