MISTERIOZNA RUKA PRONAĐENA U BUNARU: Stara je čak oko 2.000 godina!

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina, na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, za koju se pretpostavlja da je možda tu bila postavljena kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, u grofoviji Northemptonšir. Arheolozi su bili iznenađeni time oliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka "fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata".

Bamfort je takođe primetio da je ruka "relativno vitka i graciozna" i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

- Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu -  dodaje se u izjavii.

- Zato, čini se verovatnim da je to bio samo taj specifičan deo tela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog, odnosno zavetnog, dara - kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče iz perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinelo tome da ruka ostane očuvana.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro