TRADICIONALNI RITUAL ISPIJANJA KAFE : Male tajne velikih majstora!

 

   Ispijanje kafe se, u našem regionu, odavno pretvorilo u ritual. Nasuprot životu u nekim drugim sredinama, gde se kafa služi u malim šoljama i ispija u jednom gutljaju, naša odbija da bude svedena na običnu jutarnju ili popodnevnu naviku. Miris i ukus koji se krije u omiljenim šoljicama u kuhinjama i policama kancelarija; prati nas u svakom novom poduhvatu; svedoči novim upoznavanjima, velikim prijateljstvima i zajedničkim trenucima.

stovremeno, svako od nas je, odrastajući, učio kako da skuva najbolju kafu. Počeli smo igrajući se i slušajući priče poput „uf, kako sam danas popio dobru kafu“ ili onih malo drugačijih – „baš su mi nešto skuvali tanku, kao da je nisam ni popio“. Malo-pomalo smo razvili svoj ukus do tančina, pa već sa vrata govorimo „stavi mi jednu bez šećera“, preko telefona „skuvaj mi sad i ostavi da se ohladi, taman dok dođem“ ili „nemoj da je pustiš da provri do kraja“!

Trikovi za pripremu savršene šoljice ne postoje, jer je ovo umetnost poput svake druge, koja se ne služi varkama. Ipak, postoje male tajne majstora za koje možda niste znali, a koje vam uživanje u omiljenom napitku mogu učiniti još lepšim.

Pena u šoljici domaće sveže mlevene kafe često je znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema. Osim što izgled čini primamljivim, gusta i obilna pena čuva toplotu kafe, čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima.

Na kraju, pre nego što okusite kafu, zatvorite oči i duboko udahnite miris. Ako vam nakon što je probate prva misao bude „to je kafa“ uspeli ste da probudite sva vaša čula punim ukusom sveže mlevene kafe. Nakon toga će  prvi gutljaj sigurno biti – savršen, baš kao i nezamenljivi trenuci dana koje izdvojimo za uživanje u omiljenom napitku, sami ili u društvu najdražih.

 

Izvor : telegraf.rs
foto : Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro