Izvor:
25.06.2019 u 15:43
0

U KOJI VI VERUJETE? Pet najčešćih mitova o ženskom telu

1. Doktor može da utvrdi da li je žena devica ili nije

Čak i da koristi lupu koja uveličava 10 puta, doktor ne može sa sigurno sigurnošću da razlikuje devicu od seksualno aktivnih devojaka, potvrdilo je nekoliko studija.

Neki ljudi misle da je himen poput pečata koji stoji dok devojka ne izgubi nevinost, ali to jednostavno nije istina – kaže dr Rejčel Vrimen sa Univerziteta Indijane, piše LiveScience.

2. Antibiotici umanjuju efekat kontraceptivnih pilula

Kontraceptivne pilule ne deluju u svega 1 procenat slučajeva, a ta stopa neuspeha je nepromenjena čak i kada se koristi velika doza antibiotika.

Mogući izuzetak može biti rifampicin, antibiotik koji se prepisuje u lečenju tuberkuloze. On snižava nivo hormona koji štite od trudnoće usled konzumiranja kontraceptivne pilule, ali da li je taj efekat dovoljan da se poveća rizik od trudnoće još uvek nije jasno.

3. Muškarcima i ženama je potrebna ista količina sna

Studija Univerziteta Vorvik iz 2007. godine, koja je obuhvatala više od 6.000 ispitanika otkrila je da žene koje spavaju pet ili manje sati tokom noći imaju dva puta veći rizik od hipertenzije od žena koje spavaju sedam ili više sati. Među muškarcima, ne postoji takva veza.

4. Menopauza smanjuje želju za seksom

Opsežno istraživanje seksualnih navika u SAD-u, koje je izvršio Edvard Lauman sa kolegama 1994. godine, pokazalo je da polovina ispitanih žena u svojim 50-im godinama ima seksualne odnose nekoliko puta mesečno.

I dok valunzi i druge neprijatnosti koje se dešavaju tokom menopauze čine da se žene osećaju neprivlačnom i neraspoloženom, ne postoji direktna veza između menopauze i seksualne želje – kaže Vriman.

5. Žena ne može da zatrudni tokom menstruacije

Iako su šanse minimalne da žena zatrudni tokom menstruacije, mogućnost ipak postoji. Jednom kada se nađe u telu žene, sperma može da čeka na jajašce za oplodnju i do nedelju dana. Ovulacija može da se dogodi ubrzo nakon ili čak tokom mentruacije, pružajući strpljivim spermatozoidima šansu.

Izvor: NationalGeographic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter