PROVERITE: Da li imate sindrom mrtve guze?

 

Koliko vas je do sada čula za sindrom “mrtve guze”? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili.

Znamo svi šta nam dugo sedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopom radi ne samo našem zdravlju, već i određenim telovima tela. Međutim, od puno sedenja može stradati ili da kažemo grubo “odumreti” guza.

Od previše sedenja možete skupiti takozvanu ”glutealnu amneziju”, poznatu i kao sindrom mrtve guze. Ako želite da istaknete donji deo tela, a da pritom ne izgledate vulgarno imamo sjajna rešenja!

Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što pre zaposlite ovaj mišiće jer je upravo on glavni  krivac za lepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posledice koje donosi ovaj sindrom (osime ne tako lepe guze) su bol u lumbalnom delu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i gležnjevima.

Ukoliko želite da proverite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica ”upadne” u deo gde je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom delu tela slabiji.

Čučnjevi, vežbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i sprečite da omiljeni deo tela postane nefunkcionalan.

 

Lepota i Zdravlje
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro