SRBIJA NABAVLJA NAORUŽANE DRONOVE: Nije poznato kada će kupiti šest bespilotnih letelica, ali se zna da će dve biti opremljene naoružanjem!

Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letelica, ali se zna da će dve biti opremljene naoružanjem.

Ukoliko se ova najava obistini, vojska će u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2"..

Da Srbija namerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letelice, potvrdio je prošle godine i predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kini.

rpska delegacija tada je obišla dve kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letelica.

- Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih pa ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice - kaže urednik vazduhoplovnog portala Tangosix Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

- Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopnih raketa, vođenih raketa - priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letelice prethodnih godina imale značajno borbenu proveru.

Tako je letelice "ving long" koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije.

Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju "američkim čedom" koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primena bila proširena i na druge zemlje.

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro