Izvor:
09.09.2019 u 12:42
0

INTELIGENCIJA: Naučnici se oduvek bave ovom misterijom! (FOTO)

U čitavom univerzumu, dve najveće naučne misterije su, pre svega, poreklo samog univerzuma, a druga je poreklo inteligencije. Verovali ili ne, ova stvar na našim ramenima je najsloženiji objekat koji je Majka Priroda napravila u univerzumu koji poznajemo. Morate ići bar 24 000 000 000 000 milja do najbliže zvezde da nađete planetu na kojoj možda ima života i inteligencije. S druge strane, naš mozak troši oko 20-30 vati snage, a pravi bolje kalkulacije od bilo kog ogromnog superkompjutera.

Kada pogledate mozak i sve njegove delove, ne čini se da su uopšte povezani. Vizuelni deo mozga je daleko pozadi, na primer. Zašto je mozak napravljen na ovaj način? Je li ovo samo slučajnost evolucije? Pa, jedan način da se posmatra jeste kroz evoluciju. To jest, zadnji deo mozga je tzv. reptilski mozak. Najstariji primitivni deo mozga koji održava ravnotežu, teritorijalnost, parenje. Tako je najudaljeniji deo mozga takođe vrsta mozga koju nalazimo kod reptila.

Zatim, imamo centralni deo mozga koji ide napred i to je tzv. majmunski mozak – sisarski mozak, mozak emocija. Mozak društvenih hijerarhija. Onda, konačno, prednji deo mozga je ljudski mozak, naročito prefrontalni korteks. Tu je racionalno mišljenje. Kada se zapitate gde sam ja uopšte, odgovor je odmah iza vašeg čela. Tu ste zaista.

.Kao ljudska bića mi smo na trećem nivou. Mi vršimo simulacije budućnosti. Životinje to očigledno ne rade. One ne planiraju da hiberniraju, ne planiraju šta će sve raditi sutra, nemaju koncepciju sutrašnjeg dana – koliko je nama poznato.

Ali, to je ono što naš mozak radi. Naš mozak je mašina koja predviđa. Kada pogledamo evoluciju od reptilskog mozga, preko mozga sisara do prefrontalnog korteksa, shvatamo da je to proces razumevanja našeg položaja u prostoru, imajući obzira prema drugima – to jest emocije – i konačno vršimo stimulacije budućnosti.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter