Izvor:
10.09.2019 u 18:34
0

GREŠKE PRI PRANJU VEŠA: Par praktičnih saveta za EFIKASNIJU UPOTREBU VEŠ MAŠINE!

Iako uključivanje veš mašine deluje jednostavno, vrlo često nam se potkrada greška koja može da ima posledice i za budžet.

Pranje veša svakako nije visoka filozofija, ali verovali ili ne – čak i ovde ima mesta za grešku! Naime, stručnjaci tvrde da jedan mali propust koji većina nas praktikuje može da naškodi našem budžetu, ali i odeći!

Reč je o količini praška za veš koju upotrebljavamo, a često sa istom nesvesno preteramo! Ako stavite više praška nego što je potrebno, može se desiti da vam na odeći ostanu mrlje, ali višak praška može da začepi odvode, a to dalje implicira da će vaša mašina potrošiti više struje nego inače.

A kako u stvari proceniti koliko je praška potrebno?

"Pre svega, važno je naglasiti da više deterdženta ne znači i čišći veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a tako zapravo samo oštećuju i odeću i mašinu", tvrdi Mari Galjardi, specijalista za veš u kompaniji za proizvodnju kućne higijene "Clorox".

Za dobro pranje ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga, kao i kombinacija deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će biti savršeno čist", dodaje ona i savetuje da uvek birate što je moguće višu temperaturu pranja.

"Izaberite program s dužim i dodatnim ispiranjem. Što se praška tiče, važno je da je kvalitetan. Moguće je da u uputstvu a piše da koristite više deterdženta nego što je potrebno, a to ćete znati ako se veš jako peni još u ciklusu pranja. U tom slučaju pokušajte da na ambalaži pronađete informaciju o najmanjoj mogućoj preporučenoj količini praška. Ako nije navedeno, jednostavno smanjujte količinu dok ne nađete idealnu meru”, savetuje Galjardi.

Ona je navela i da je najpametnije da prašak uvek izmerite pre nego što ga sipate direktno u mašinu, jer ćete tako sa sigurnošću znati koliko ste ga stavili.

lepaisrwcna.rs
Foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter