Izvor:
10.09.2019 u 20:38
0

OTKRIVAMO: Zašto letovi traju duže nego pre 40 godina? (FOTO)

Zašto danas letovi na istim relacijama traju duže nego prije 40 godina?

Danas putovanje avionim od New Yorka do Hjustona traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973., trajalo je tek nešto više od dva i po sata.

Idemo napred u svakom pogledu, i svake godine se na životni tempo može primeniti olimpijsko geslo: brže, više, jače. Pa kako to da letovi danas, uz brže i modernije avione, traju duže nego pre 40 godina?

Danas putovanje avionom od New Yorka do Hjustona traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973., trajalo je tek nešto više od dva i po sata. Ovo nikako nije izdvojen slučaj, da ne bi mislili da se nešto poremetilo na navedenom letu. Od Londona do Edinburga danas letimo 10 minuta duže nego pre dvadesetak godina, od Madrida do Barselone 20, a jednako toliko nam duže treba da bi došli iz New Yorka u Čikago.

Nakon svega, nameće se logično pitanje – kako to da u dobu sve većeg tehnološkog napretka, letovi postaju duži umesto kraći?

Razloga za to je nekoliko, ali onaj najvažniji svakako je rast cena nafte. Naime, nekad se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je probila 3 dolara. Kompanije su tad shvatile da ako žele i dalje ostvarivati zacrtanu zaradu, moraju leteti sporije, što automatski podrazumeva uštedu potrošnje goriva. Na kraju 2016. godine, primera radi, galon je bio 1,59 dolara.

Stvarne uštede prilično su velike, pa je tako izašao podatak prema kojem je američka aviokompanija JetBlue 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara jer je svaki svoj let produžile za samo 2 minuta.
Pre 4 godine u javnost je isucrio i podatak gde je vidljivo kako Ryanair uči svoje pilote da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede na godišnjem nivou.

Šta na kraju zaključiti, nego da se svet kreće napred brzinom munje, ali avioni idu nešto sporije.

Izvor::opusteno.rs
Foto:Twiter/A Pie de Ruta

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter