Izvor:
23.09.2019 u 15:49
0

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE: Možete li da rešite ove mozgalice?

1. Hirurg

Hirurg treba da operiše tri pacijenta koji su zaraženi sa 3 različite vrste virusa, a hirurg raspolaže samo sa dva para rukavica. Poznato je da pacijenti imaju različite vrste virusa, pa zbog toga hirurg ne sme da operiše dva pacijenta istom stranom rukavice (može da izvrće rukavice između operacija).

Pored toga postoji mogućnost da je i sam hirurg zaražen nekim virusom, tako da strana rukavice koju on nosi može takođe biti zaražena. Na koji način hirurg može da operiše pacijente da ih pritom ne zarazi drugim virusima?

Rešenje:

Hirurg navuče oba para na ruke i operiše prvog pacijenta. Sada su zaraženi unutrašnji deo prvog para koji je navučen i spoljašnji deo drugog para.

Skine gornji par i operiše drugog pacijenta. Sada su zaraženi unutrašnji i spoljašnji deo prvog para rukavica i spoljašnji deo drugog para.

Navuče ponovo drugi par koji je prethodno skinuo, ali ih prevrati i operiše trećeg pacijenta. Unutrašnji deo je zaražen, ali ostaje na njegovim rukama pa se virus ne može preneti na pacijente.

2. Pustolov i ljudožderi

Jedan pustolov zarobljen je od strane plemena ljudoždera na jednom od svojih putovanja. Pleme je bilo poznato po tome što su uvek ispunjavali svoja obećanja, međutim oni obećavaju samo ono što njima ide na ruku. Kada su ga uhvatili obećali su mu da može da kaže šta želi, a ako je to što kaže istina oni će ga skuvati, a ako je to što je rekao laž, oni će ga ispeći na ražnju.

Ljudožderi su se smejali jer su znali da šta god da odgovori od njega će biti spremljena gozba za celo pleme. Međutim pustolov je uspeo da se izvuče iz ovakve situacije. Šta im je to rekao pa su morali da ga puste?

Rešenje:

Rekao im je da ga skuvaju. Kada su to saopštili poglavici on je rekao: “Spremajte kazan”. Međutim tada je vrač rekao : “Ako ga skuvamo, onda je on rekao istinu, a to znači da treba da ga ispečemo”. Tada poglavica naredi: “Spremajte ražanj da ga pečemo!”, ali vrač se ponovo oglasi: “Stanite! Ako ga ispečemo, onda je on rekao laž jer ga nismo skuvali, to znači da treba da ga kuvamo, ali ako ga kuvamo onda je to istina… Ne možemo da uradimo ni jedno ni drugo jer u oba slučaja kršimo svoje obećanje! Nadmudrio nas je, pustite ga!”.

3. Blizanci

Jedan putnik krenuo je u selo do kojeg nije najbolje znao put. Došao je do raskrsnice čiji putevi vode u dva sela. Jedan put vodio je u selo u koje treba da ide, a drugi u selo u kojem živi pleme ljudoždera. Na raskrsnici nije bilo nikakvih znakova i natpisa, samo dva brata blizanca koji su znali pravi put. Međutim jedan od njih je stalno govorio laž, a drugi uvek istinu.

Putnik je imao pravo da postavi jedno pitanje jednom od njih, ali nije mogao da zna koji govori laž a koji istinu. Ukoliko bi pogrešio put otišao bi u selo iz kojeg se nikada ne bi vratio. Ipak, putnik se snašao i otišao pravim putem. Koje pitanje je postavio jednom od braće?

Rešenje:

Pitanje koje je putnik postavio jednom od braće je: “Šta bi rekao tvoj brat, koji je pravi put?”. Nakon toga putnik bi se uputio na suprotnu stranu od one na koju ga je uputio jedan od blizanaca.

Objašnjenje je sledeće: Ako pita brata koji govori istinu, on bi rekao istinu o tome šta bi rekao njegov brat lažov, odnosno pogrešan put, a ako bi pitao brata koji govori samo laž, on bi rekao laž o tome šta bi njegov iskreni brat rekao, tj. pogrešan put. Zbog toga putnik bira suprotan put i odlazi tamo gde se zaputio.

Izvor: Edukacija srednje škole
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter