Izvor:
20.11.2019 u 12:29
0

OVAJ PAS JE NEVEROVATAN: Upznajte belgijskog ovčara – njegovo veličanstvo MALINUA! (FOTO, VIDEO)

Iako su svi navedeni tipovi beljgiskog ovčara odlični radni psi i to su dokazali decenijama uspešnog rada u domaćinstvima širom Belgije, u ovom tekstu govorićemo o Malinoisu kao jednom od najpopularnijih radnih pasa današnjice.

Malinois spada u pse srednjeg rasta, međutim, izgled može u velikoj meri da varira. Malinois je decenijama odgajan isključivo zbog svojih radnih karakteristika i izgled psa je stavljan u drugi plan. Ova pasmina je poslednjih godina doživela veliku popularnost u širokom spektru radnih aktivnosti: lična zaštita, služba u policiji i vojsci, sportska takmičenja i tome slično.

Karakteriše ih velika energija i želja za radom, a često se kaže da nivo energije koju imaju kao štenci zadržavaju sve do svoje pete godine života. Zbog izraženih nagona, Malinois se veoma lako trenira i nije za čuđenje što su veoma uspešni u najzahtevnijim policijskim aktivnostima: traženje droge, eskploziva i nestalih ili osumnjičenih lica.

PAS NERON HEROJ DANA: Pomogao u zapleni DUVANA na Horgošu!

Zbog svoje energične prirode, Malinois može biti veoma dobar izbor za svakoga ko traži aktivnog psa, psa koji ima izražene nagone za čuvanjem i psa koji se veoma lako trenira. Ipak, treba imati u vidu da ovu pasminu karakteriše natprosečna energija i ekstremno visok nagon za plenom i da je veoma važno da pas sa tako izraženim nagonima može da ih zadovolji kroz fizičke i mentalne aktivnosti. Ukoliko pas ne može adekvatno da ispuni svoje potrebe, može razviti razna destruktivna, neželjena i neurotična ponašanja.

Kako su veoma spretni i vični u skakanju i penjaju, ne postoji ograda koja će zaustaviti Malinoisa. Ukoliko planirate da držite psa u dvorištu, veoma je važno da to bude u boksu koji je ograđen i zaštićen sa svih strana (krov na boksu je neophodan). U suprotnom, veoma se lako može desiti da Malinois preskoči ogradu i nađe se na ulici.

Ukoliko ste u mogućnosti da Malinoisu pružite aktivan i dinamičan dan, uz dovoljno treninga i trčanja za lopticom, uživaćete i Vi i pas. Malinois je najsrećniji kada može da radi, a verujte nam na reč, ne postoji disciplina za koju ova pasmina nije sposobna.

Za kraj, pogledajte jednog Malinoisa u akciji:

Izvor: njuska.com
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter