Izvor:
20.12.2019 u 13:54
0

PRAISTORIJSKA ŽVAKA OTKRILA IZGLED DEVOJČICE IZ KAMENOG DOBA Dobro očuvan genom detaljno opisao dete

Pre nekih 5.700 godina na tlu današnje Danske jedna devojčica sažvakala je smotuljak “žvakaće gume” i potom ga ispljunula.

Iako njeni ostaci nisu pronađeni, žvaka – koja je u stvari komadić brezine kore – je nedavno pronađena i analizirana. Neverovatno, ali određen je čitav genom deteta, zajedno sa DNK devojčice.

Njena DNK u smotuljku je bila toliko dobro očuvana da su naučnici mogli da dođu do saznanja o osobi koja ga je žvakala. Tako su ustanovili da je ona imala crnu kosu, plave oči i tamnu kožu, te da je jedan od njenih poslednjih obroka bila patka sa lešnicima.

– Neverovatno je dobiti kompletan drevni ljudski genom od bilo čega drugog što nije kosti – izjavio je vođa istraživanja Hanes Šreder, arheolog Univerziteta Kopenhagen, dodajući da je neobično što je “žvakaća guma” toliko dobro očuvana i da nije očekivao da dobije čitav genom.

“Žvakaća guma”, tamnobraon supstanca poznata kao brezina smola, dobijana je zagrevanjem kore drveta i korišćena je kao lepak od ere srednjeg pleistocena (pre oko 760.000-126.000 godina). Delići ovog materijala pronalaženi su na arheološkim lokalitetima i često su sadržali otiske zuba, što je ukazivalo na to da su se koristili i za žvakanje. Rezultati nove studije bacili su svetlost na potencijal sažvakane smole kao izvor drevnog DNK.

– Dodatno, može nam pomoći da razumemo kako su patogeni vremenom evoluirali i raširili se i šta ih čini posebno zaraznima u određenoj okolini. Istovremeno, može pomoći u predviđanju ponašanja patogena u budućnosti i kako se može iskoreniti, istakao je Šreder.

Komadić drevne žvakaće gume, dugačak oko dva centimetra, otkriven je tokom arheoloških iskopavanja na ostrvu Lolan, koja prethode izgradnji tunela koji će povezati Dansku sa Nemačkom. Nova studija je objavljena u britanskom žurnalu “Priroda komunikacija”.

Izvor: blic.rs

Foto: blic.rs/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter