Izvor:
20.12.2019 u 21:19
0

U SUSRET PRAZNICIMA: Saznajte koje su legende o Kineskoj novoj godini!

Od lampiona do koverata, crvena boja je sveprisutna u kineskom društvu, a to je posebno primetno tokom proslave Kineske nove godine. Saznajte u nastavku zbog čega je baš ova boja toliko omiljena među Kinezima i upoznajte se sa genezom njene upotrebe tokom svetkovina.

Legenda kaže da je sve počelo sa Nijan, krvoločnom zveri koja je terorisala meštane seoskih sredina svake Nove godine. Ona je jela njihove useve i stoku, a ponekad čak i decu. Seljani su ipak vremenom naučili da se ovaj polu-bik sa glavom lava najviše boji tri stvari: vatre, buke i crvene boje. Nakon što je Nijan konačno savladan, crvena je postala boja za koju se verovalo da donosi sreću za sve ljude, a tradicija njene upotrebe je nastavljena i do danas.

Crveni lampioni se najčešće kače ispred ulaznih vrata kako bi oterali nesreću, objasnila je Karen Kec, autorka slikovnice Moja prva Kineska nova godina.

Crveni ukrasi od papira se postavljaju na zidove doma svakog ko slavi ovaj praznik. Sigurno su dostupni u vašoj lokalnoj kineskoj radnji, ali ako ih ne pronađete tamo, uvek možete da ih naručite preko interneta ili čak napravite sami. Tehnika njihove izrade nije mnogo različita od pravljenja papirne pahuljice, ali postoje i ukrasi kompleksnijeg dizajna koji završavaju u muzejima, navela je ona.

Umesto tradicionalnih poklona, Kinezi za ovaj praznik dele crvene koverte sa novcem. Veruje se da oni teraju zle duhove. Još jedna legenda objašnjava poreklo ove tradicije. Naime, postoji mit da je tokom vladavine dinastije Sung jedno mlado siroče pobedilo u borbi ogromnog demona koji je maltretirao stanovnike sela Šen-Šju. Kao nagradu za ovaj veliki podvig, starešine sela su detetu udelile crveni koverat pun novca.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter