Izvor:
15.11.2016 u 22:39
0

Da li biste ikada mogli da zamislite: Kitova povraćka vredi nestvarnih dva miliona dolara!

Lovio je ribu, upecao kitovu povraćku i postao bogat. Kada je Kalil al Sinani, ribar iz Omana, pregledao svoju mrežu na obali Kuarajat ugledao je čudnu plutajuću masu. Bila je to ambra, težila je više od 60 kilograma, nalik vosku sive boje, kojoj tepaju "plutajuće zlato". A zapravo je reč o retkom nusproizvodu kitovog probavnog sistema.

Ambra je visoko cenjena jer je elitni proizvođači parfema koriste u hemijskoj reakciji koja omogućava da miris parfema na koži traje duže. Ambra fiksira miris na ljudskoj koži i puno je bolja od sintetičkih alternativa.

Kalid je lokalnim medijima objasnio da je krenuo kući kada je izdaleka osetio neprijatan miris.

Prateći taj miris, naišao je na poveću masu koja pluta na talasima. Konopcima je pokupio i dovukao u luku.

Kalid, koji ima oko 30 godina, a za ovaj ulov će, kako prenose mediji, dobiti oko dva miliona dolara. Planira, očekivano, da napusti ribarenje i počne život u luksuzu. Ambra u okeanima pluta godinama pre nego što stigne do obale, a uticaj sunca i slane morske vode je pretvaraju u mekanu strukturu. Nazivaju je plutajuće zlato zbog visoke vrednosti koju za nju plaćaju proizvođači parfema.

Najveća je pronađena u Australiji 1913. godine i težila je 455 kilograma. Ambra zapravo nastaje zbog kitovih probavnih smetnji. Ribari je skupljaju mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom okeanu.

Novosti.rs
Foto: AP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter