Izvor:
25.03.2017 u 02:27
0

AROMATERAPIJA, SENZUALNI UŽITAK ALI I LEK: Evo za šta sve možete koristiti ulje jasmina!

Idealno eterično ulja za sve one koji žele podići svoje raspoloženje i svoj svakidašnji život obogatiti potrebnom energijom.

Dvije se vrste jasminovih grmova uzgajaju komercijalno za eterično ulje: Jasminum grandiflorum i J. sambac. Obe potiču iz Indije i Perzije, ali su donesene u Europu preko Afrike i maurskih najezda. Ulje sambaca se uglavnom proizvodi u Indiji, a ulje grandifloruma u severnoj Africi i Francuskoj.

U Kini se zeleni čaj meša a cvetićima jasmina iz porodice J. paniculatum, i poslužuje kao probavni stimulans posle masnih obroka, pritom odstranjuje zadah iz usta i smiruje nervnu napetost. Ulje se dobiva iz belih zvezdolikih cvetića ekstrakcijom u otopini koja daje ekstrakt. U Indiji se jasminovo ulje meša sa sandalovim uljem da se dobije esencija jasmina. U parfumerijskoj industriji, jasmin je poznat kao “kraljica cvetova” zbog izrazito cvetnog mirisa. Ulje je izuzetno skupo, a jedan od najskupljih parfema na svetu, “Joy” Jean Patoua, ima među sastojcima i čisto jasminovo ulje.

Primena u tradicionalnoj aromaterapiji

Budući da su ulja jasmina toliko skupa, uglavnom se upotrebljavaju u aromaterapiji za lečenje duševnih i emocionalnih problema, osobito depresije i seksualnih poteškoća kod muškaraca i žena. Prema nekim izvorima ulje je korisno pri porođaju jer pomaže kontrakcijama ako se masira stomak, ali važno je da se porodilji sviđa miris i da se slaže da ga koristi.

Oboljenja i samopomoć

Senzualan užitak. Napunite kadu toplom vodom, ugasite svjetla i upalite svijeću. Prije ulaska u kupelj natrljajte vrat i gornji dio prsa mešavinom 3 kapi jasmina i baznog ulja. S obzirom na to da je ulje jasmina toliko skupo, većina prodavaonica nudi prethodno razrijeđen proizvod.

Depresivna raspoloženja. Nosite bočicu ulja jasmina uvek uza se i pomirišite kad god osetite napad depresije. Pokazalo se da ulje jasmina deluje stimulirajuće, stoga će stvoriti osjećaj zadovoljstva i blage euforije – pod uvetom da podnosite miris!

Zašto deluje

Benzil acetat i benzil benzoat se često dodaju jasminu kao nadopuna. Nažalost, koriste se i za krivotvorenje ulja jasmina. Veoma je teško dokazati je li ulje jasminovo ili ne.

Benzil benzoat se samostalno koristi kod lečenja svrbeži.

Linalol ima sedativna svojstva na nervni sistem. Stoga se očekuje da je ulje J. sambaca učinkovitije u opuštanju nego ulje J. grandifloruma.

Alfa-farnesen je u većoj količini prisutan u ulju J. sambac i može dati ulju značajnu vrednost u smanjivanju upala, osobito kod bolnih dojki prilikom upala kod dojilja.

Metil jasmonat, jasmon, indol i metil anthranilat daju jasminu intenzivan, karakterističan miris, a moguće je da im pripada zasluga za euforično i stimulirajuće delovanje ulja jasmina.

Izvor: saveti.rs
Foto: Facebook/volim.cvece.volim

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter