Izvor:
30.03.2017 u 13:37
0

RADIJACIJA U FUKUŠIMI I DALJE JAKA: Ljudska noga tamo ne sme da kroči, ali sada i ROBOTI UMIRU! (video)

Nivo radijacije je daleko iznad onog koji mogu da prežive ljudi, pa inženjeri šalju robote napravljene tako da mogu da izdrže visoku radijaciju i priđu da procene i saniraju štetu.

Međutim, ni ovi takozvani "škorpion" roboti sa kamerama ne mogu da izdrže jačinu radijacije i sve više "umiru".

Poslednji robot poslat u Fukušimu, kojeg je dizajnirala kompanija "Tošiba" "uginuo" je čak pet puta ranije nego što se očekivalo.

On je prestao da radi na tri metra udaljenosti od svoje mete i bio izložen mnogo većoj radijaciji nego što su stručnjaci predvideli, a koja mu je verovatno poremetila elektroniku.

Robot je napravljen da izdrži radijaciju jačine 73 siverta. Međutim, poslednje merenje pokazuje da je u reaktoru zabeležena radijacija od čak 530 siverta.

Jedan sivert može da izazove bolest kod čoveka, radijacija jačine pet siverta može da za mesec dana ubije polovinu onih koji su joj bili izloženi, a 10 siverta ubijaju u roku od nekoliko nedelja.

blic.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter