Izvor:
09.05.2017 u 13:43
0

ŽIVI MRTVACI: Umrli pre nekoliko stotina godina, a tela im netaknuta!

Kroz istoriju su postojala tela koja jednostavno nisu mogla da istrunu i da se raspadnu kako to obično biva. Gotovo je neverovatno zamisliti da i nakon stotinu godina leš ostane u onakvom stanju kao i kada je zakopan.

Neraspadnuti leševi često su bili ostaci svetaca ili istaknutih ljudi. Tehnike modernog balsamovanja tela datiraju iz doba Američkog građanskog rata i nisu bile dostupne pre 1860-ih godina, pa se postavlja pitanje kako je moguće da su neka od njih ostala gotovo netaknuta i posle nekoliko stotina godina.

Sveta Betina Zita

Betina je bila cenjena tokom celog svog života, bila je vrlo lepa dama koju su svi voleli. Umrla je 1272, a nakon toga je od njene smrti napravljen svojevrsni kult. Više od 300 godina kasnije, njeno je telo ekshumirano i otkriveno je kako se nije raspalo.

Njeno telo koje se osušilo i mumificiralo nakon ekshumacije, još uvek se nalazi na javnoj izložbi u bazilici San Frediano u Italiji. Nakon što se osušilo, njeno lice nije skroz savršeno, ali mora se priznati da izgleda prilično dobro za nekog ko je mrtav već 700 godina.

Daši-Dorzo Itigilov

Daši je bio budistički lama koji je došao iz Rusije. Još za vreme dok je bio živ, 1927. godine je zamolio svoje kolege lame da započnu s pogrebnim pripremama za njega. Sedeći u Lotusovoj pozici, umro je za vreme meditacije. Po njegovom zahtevu je zakopan tačno onako kako je umro, a ono što je posebno zanimljivo jeste da je zatražio da se njegovo telo iskopa nakon nekoliko godina.

Od 2002. njegovo telo je opisano "kao u stanju nekoga ko je umro pre 36 sati". Od tada je izgled leša promenjen usled izlaganja soli u kojoj je bio smešten.

La Donsela

Donasela je bila pripadnica Inka naroda i pre otprilike 500 godina je hodala strmim usponima planine u Argentini, kad je ubio oštar udarac kamena u glavu, a ona je ostavljena na planini u svojoj odeći i ceremonijalnim predmetima kao "verska žrtva". Tada je imala 15. godina.

Hladne temperature i suv vazduh bez puno kiseonika na Andima su sačuvali njeno telo stolećima, sve dok ono nije ponovno otkriveno 1999.godine. Nije poznato njeno pravo ime, ali je dobila nadimak La Donsela, što u prevodu znači deva.

Dama Šin Džui Šin

Šin je bila žena kineskog plemića za vreme dinastije Han. Živela je neobičnim stilom života za to vreme i mesto, a opšte je poznato da je jela puno mesa i većinom sedela bez imalo kretanja. Hedonizam ju je na kraju sustigao i ona je umrla od srčanog udara. Kad je njeno telo otkriveno 1971., koža joj je još bila mekana, a njeni su se udovi još mogli savijati.

Sveta Ketrin Labure

Ketrin je tvrdila kako joj se ukazala Devica Marija u Francuskoj 1830. godine, a njene priče su se brzo raširile po celoj Francuskoj, a potom i po celom svetu, kad su hiljade katolika počeli nositi medaljone koji su obeležavali njene vizije. Prema njenoj priči, stavila je svoje ruke na krilo Device Marije dok je razgovarala s njom u praznoj kapeli.

Umrla je 1876. i ostala je zakopana sve do 1933., kad je njeno telo ekshumirano kao deo službene beatifikacije .

Ispitivanje je donelo zaključak kako je "telo u savršenom stanju, a zglobovi su i dalje savitljivi". Danas možete posetiti njeno telo u Parizu i videti kako je ona stvarno izgledala s jednim izuzetkom – ruke sklopljene u molitvu su lažne. Stvarne su bile odsečene i sahranjene odvojeno, u znak sjćanja na Marijino krilo na kojem su navodno boravile.

Izvor: Blic/Avaz

Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter