Izvor:
13.05.2017 u 02:52
0

BONTON KOJI SVI TREBA DA ZNAJU: Evo ko plaća piće u društvu!

Pravila ponašanja postoje da bismo jedni drugima olakšali život, da bi se znalo šta treba i kako činiti. Ali, važno je da shvatimo jedno, šta god radili važno je komunicirati, pričati i razmenjivati informacije.

Da li ćete biti ljubazni prema nekome, uzvratiti mu osmehom ili ćete biti “nadrndani”, gurati se i laktati, zavisi samo od vas. Nema izgovora kao što su umor, loš dan, neraspoloženost…

Nudimo vam nekoliko poznatih, jasnih i neophodnih pravila za pristojnost, jer su ona ključ koja svaka vrata otvaraju.

Neželjeni gosti, nenajavljeni gosti

Sigurno su vam nekada došli gosti iznenađenja, a često se dešava da iznenadne posete postanu neprijatne. Kada čujete goste na vratima, dočekajte ih obuveni i sa jaknom. Ukoliko vam se ne druži sa njima, recite im da ste upravo krenuli i da vam je žao.

Kišobran zatvorite čim uđete negde

Bilo da ste u kući, kancelariji, restoranu ili nekoj drugoj zatvorenoj prostoriji, nikada ne držite otvoren kišobran ma koliko bio mokar. Obavezno ga zatvorite i stavite na mesto predviđeno za kišobran.

Kuc-kuc, ko je?

Kada dođete do vrata dečije sobe, kucajte pre nego što uđete, tako će i deca kucati pre nego što uđu u vašu sobu.

Ko zove na piće, taj i plaća

Kada žena pozove muškarca na večeru, zlatno pravilo je da ona plaća. “Idemo na piće” znači da svako plaća za sebe, a kada muškarac ponudi ženi da plati on umesto nje, ona to može da prihvati.

Prvi izlazi iz lifta…

Onaj koji stoji bliže vratima, logično. Ovde bi važilo ono s početka o značaju razgovora. Čak iako niste sigurni da li neko hoće da izađe ili ne, pitajte, ne gurajte se pored te osobe.

Ne treba ćaskati o…

Religiji, novcu, zdravlju i politici.

Ponašamo se prema drugima…

…onako kako želimo da se oni prema nama ponašaju. Ovo pravilo ste sigurno nekad čuli.

Čak i da radite sa najboljim prijateljem u kancelariji, ponašajte se profesionalno i kao da se ne poznajete. To isto važi za članove porodice.

Telegraf
Foto: Flickr.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter