parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Evo zašto nikako ne smete da spavate u avionu jer BUKVALNO MOŽETE DA OGLUVITE!

Ako spavate u avionu izlažete sebe velikom riziku što se može odraziti na vaše zdravlje.

Spavanjem u avionu rizikujete da usled promene nadmorske visine i nemogućnosti da kontrolišete pritisak u bubnoj opni dođe do oštećenja vašeg sluha.

Nekim ljudima se čini da će im bubne opne pući kako se povećava nadmorska visina. To se dešava kada pritisak koji dolazi od spolja nije jednak onome iznutra, najčešće kada avion sleće i drastično smanjuje visinu.

Ovo može da se reši ukoliko otvorite ušni kanal poznat pod nazivom eustahian tako što ćete otvoriti vilicu ili žvakati. Zbog toga nekada stjuardese dele slatkiše pre sletanja. Ali, ako spavate pri promeni pritiska i vaš kanal ostane zatvoren, može đoći do oštećenja zvanog barotrauma.

Barotrauma može da dovede do nekih blagih tegoba i svako od nas je iskusi često u životu. Ali u nekim ozbiljnijim slučajevima kada je ušni kanal zadužen za pritisak duže zatvoren, dolazi do zadržavanja tečnosti iza bubne opne koje mogu izazvati infekciju koja je bolna i smanjuje sluh.Može čak doći do duboke fistule i krvarenja iz ušiju.

Pošto je povezana sa promenom nadmorske visine može da pogodi i ronioce i ljude koji putuju na planinu. Takođe, usled neke jake eksplozije može doći do barotraume. Dešava se da se javi i kod pacijenata kojima se radi reanimacija.

Kako biste ovo sprečili neophodno je da se u avionu probudite čim kapetan najavi sletanje bez obzira na to koliko vam se spava.

 

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live