Izvor:
18.01.2018 u 23:32
0

OTKRILA TAJNU DUBOKE STAROSTI: „Nisam imala muža da me nervira“! (VIDEO)

Emma Morano živela je od 1899. do 2017. godine i to većinu vremena u gradu Verbania, nedaleko od Milana.

Doživela je 117 godina, preživela dva svetska rata, desetak papa – i jednu jedinu ljubav.

Odricanje od muškaraca za dugačak život

Donedavno najstarija žena na svetu je kao ključ za svoj dugačak i zdrav život navela činjenicu da je večno bila solo te je svaki dan jela dva sirova jaja. Poslednjih godina života Emma Morano nije bila pokretna pa nije napuštala svoj stan.

Međutim, nije bila usamljena – imala je negovateljicu koja se brinula za nju, te rođaku s kojom je imala jako dobre odnose. Kako bi njeni roditelji i sedam braće i sestara mogli preživeti krizu nakon rata, počela je raditi kad je imala 14 godina.

Njen otac oslepeo je za vreme Prvog svetskog rata i nije mogao izdržavati porodicu.
Dok je bila mlada, tražila je noću beg od ratnih patnji i plesala tango i valcer. Tako je upoznala svoju veliku ljubav, zaljubili su se te uskoro i verili. Međutim, njen verenik morao je u rat i nikad se više nije vratio.

Pošto je tadašnje društvo tako zahtevalo, Emma Morano se morala udati pa je pronašla drugog muškarca – kojeg nije volela. Bio je nasilan i često se iživljavao na njoj. Pošto nakon smrti njihove bebe nije više mogla živeti s nasilnim muškarcem, napustila ga je.

Razvod u konzervativnoj katoličkoj Italiji u 30-im godinama 20. veka nije bila moguća, ali Emma Morano ipak se rastala od svog supruga. I živela solo i sretna do kraja svog neverovatno dugačkog života.

Srbijadanas.com
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter