Izvor:
07.02.2018 u 20:53
0

NAUČNICI OTKRIVAJU: Istočna Evropa će biti spržena! (VIDEO)

Naučnici su između 60. stepena južne i 60. stepena severne geografske širine otkrili koncentraciju ozona koji je u konstantnom padu na visini između 15 i 25 kilometara gde je ozonski omotač uvek bio gust.

UV zračenje može da izazove promene u DNK biljaka, životinja i ljudi.

Međutim, ozon koji se formira u blizini zemlje smatra se zagađivačem atmosfere i izaziva efekat staklene bašte tako predstavljajući rizik po ljudsko zdravlje (posebno pluća) i produktivnost ekosistema.

Emisije izduvnih gasova i drugih ljudskih aktivnosti u interakciji sa sunčevom svetlošću proizvode ozon, koji se smatra sekundarnim zagađivačem jer se ne emituje direktno, već indirektno.

Jedno međunarodno istraživanje pokazuje da iako se zagađenje ozonom smanjuje u mnogim regionima Evrope i SAD, mnogi Evropljani i Amerikanci su barem deset dana godišnje izloženi štetnosti ozona.

To se posebno odnosi na Istočnu Evropu i zemlje Balkana u kojima nivoi ozona prevazilaze granice sigurnosti od 70ppb preko 15 dana godišnje!

Novi izveštaj TCAP (Tropospheric Ozone Assessment Report) je najobimnija baza podataka za praćenje nivoa ozona u čitavom svetu, a raspoloživi su podaci iz više od 4.800 stanica širom sveta.

Izvor: Kurir
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter