POKAŽITE EMOCIJE, OSEĆAĆETE SE BOLJE: Zagrljaj leči dušu i telo!

Da li ste znali da zagrljaj podstiče izlučivanje moćnog koktela hormona koji poboljšava raspoloženje, jača imunitet i preventivno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema? Donosimo vam šest razloga zbog kojih je dobro svakodnevno iskreno i od srca zagrliti nekoga.

1. Smanjuje depresiju - Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje hormona sreće dopamina i serotonina, koji trenutno menjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprečava stres - Kada nekoga dotaknete, mozak šalje signale nadbubrežnim žlezdama da se odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola (hormona koji se nalazi u tim žlezdana), zbog čega se osećate manje zabrinuto.

3. Snižava krvni pritisak - Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina, koji još zovu i hormon sreće. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do znatnog pada krvnog pritiska u telu, što ima pozitivan učinak na srce i ceo kardiovaskularni sistem.

4. Poboljšava imunitet - Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sistem i grade otpornost tela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako delotvoran kao i šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje bol - Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kom delu tela. Zato se osećate dobro dok ste privijeni uz svoga partnera.

6. Emotivno povezuje - Najočigledniji razlog za deljenje zagrljaja jeste emotivno povezivanje s partnerom, decom, prijateljima, kolegama... Zagrljaj je snažna emotivna spona među ljudima zbog koje ćete se osećati voljeno i relaksirano.

 

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live