Izvor:
21.05.2018 u 15:57
0

SLEDE PRIMER: Posle Talina,besplatan javni prevoz i u drugim gradovima!

Glavni grad Estonije Talin može se pohvaliti petogodišnjim besplatnim prevozom za sve gradane, grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima.

Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka.

– Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego što smo izgubili od uvodenja besplatnog prevoza. Srećni smo što je veliki broj ljudi odlučio da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz – kazao je Alakula.

Prema njegovim rečima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.

– Racunali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. Koriste ga i građani sa iznadprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta…Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživeo, što se oseti i u prihodima grada – naveo je Alakula.

On navodi da je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, a vazduh je sada mnogo čistiji. S uvođenjem besplatnog prevoza, porasle su cene parkiranja, ali Alakula kaže da se nitko ne žali jer postoji besplatna alternativa. Oni koji u Tallinn dolaze automobilima iz udaljenih mesta i koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na ivicama grada parkiraju automobil ne moraju platiti ni parking.

Primer glavnog grada slediće i ostali. Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prijevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svetu.

Besplatni javni prievoz predmet je rasprava i već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemacke i Francuske.

– Trenutno i Pariz razmatra uvodenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagadenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno će ga slediti i ostali – zaključuje Alakula.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter