12°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

Film "Pucnji u Marseju" 5. avgusta premijerno u Herceg Novom

Film "Pucnji u Marseju", rađen po scenariju i u režiji Gordana Matića, doživeće svetsku premijeru 5. avgusta u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, saopštili su danas distributeri filma.

-"Pucnji u Marseju'' će nakon Herceg Novog biti prikazani na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata-rekao je reditelj Gordan Matić povodom predstojeće premijere.

VAŽNO:

ŠAPIĆ UPUTIO APEL REGIONU U "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Ukoliko budemo shvatili benefite trgovine i komunikacije onda će biti i mira!"

DAČIĆ O SRAMNOM PREDLOGU INCKA U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srbija može da donese ZAKON O PORICANJU ZABRANE PRIZNAVANJA GENOCIDA - ali ovo je udar na ceo region i urušavanje Dejtona!

DARKO MLADIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Inckov zakon je POLITIČKA PSIHOLOŠKA OPERACIJA - istinu moramo da branimo najoštrijim sredstvima!

HAOS NA PRIŠTINSKOM AERODROMU: Kvar na avionu izazvao opštu paniku među putnicima

Uloge u ovom ostvarenju, između ostalih, tumače Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić i Ðorđe Ðoković.

Kako navode distributeri, ovaj film baca novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju (Francuska) 9. oktobra 1934. godine, prateći sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja otkriti ko je zapravo stajao iza ubistva: trojica terorista - Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić - optuženi su za saučesništvo u atentatu, ali "tok promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unosi nespokoj i bojazan da će ubice biti oslobođene zbog tajnovitosti pozadine celog procesa, koji je dirigovan sa samog vrha kako francuske, tako i nove jugoslovenske vlasti".

PROČITAJTE JOŠ:

U SRED SEZONE: Crna Gora uvela kovid sertifikate

Odlična akcija policije: PRONAĐEN NESTALI TINEJDŽER IZ PARAĆINA!

U BiH DANAS STUPAJU NA SNAGU ODREDBE O NEGIRANJU GENOCIDA

AMSS PORUČUJE: Vozači, izbegavajte vožnju po vrućini!

- ''Pucnji u Marseju'', pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donose kao dramaturški važan element pseudo-dokumentarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbonosnog dana i kasnije tokom istrage-objašnjava Matić.

Ovaj projekat je u junu 2017. godine podržao Filmski centar Srbije, čiji je direktor Matić od 2019. godine.

Matić radi kao reditelj na filmu, televiziji i teatru od 1998. godine i dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim festivalima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar