6°C

Beograd

Photo: yotube/svetlana istomina

Izvor: Tanjug

BIOGRAFIJA ŽAN-POL BELMONDA: Sećanje na slavnog francuskog glumca

 Legendarni francuski glumac Žan-Pol Belmond preminuo je danas u 88. godini života. 

PROČITAJTE JOŠ:ZAVRŠEN SKVER MILENE I GAGE: Okončani radovi na uglu Mileševske ulice i cara Nikolaja na Vračaru!

Belmondo je rođen 9. aprila 1933. godine u Neji sir Senu, zapadno od Pariza.

Kao dete ga je više interesovao sport nego škola, a posebno je bio zainteresovan za boks i fudbal, te je 1949. godine u Parizu i debitovao kao bokser i u kratkoj karijeri nije nijednom bio poražen.

PROČITAJTE JOŠ:Razgovori o filmu u okviru Venecijanskog filmskog festivala

Gajio je interesovanje i prema glumi, pa je kao tinejdžer proveo nekoliko godina u privatnoj školi glume i nakon toga počeo da izvodi komične skečeve.

Sa 20 godina odlazi na Nacionalni konzervatorijum dramskih umetnosti u Parizu, gde studira 3 godine.

Filmski debi ostvario je ulogom u filmu “On Foot, On Horse and On Wheels“ 1957. godine, ali je scena u kojoj se on pojavio bila isečena iz filma, da bi potom imao ulogu u filmu “A Dog, a Mouse, and a Sputnik“ (1958).

Prvu glavnu ulogu dobio je 1958. godine u filmu “Les Copains du dimance“, a u istom periodu je ostvario značajan uspeh i u filmu “Oscar“ (1958).

Njegova uloga u filmu “Breathles“ Žan-Lika Godara donela mu je priznanje kao jednom od najznačajnijih glumaca francuskog “novog talasa“ na globalnom nivou.

Među njegovim ostalim značajnim filmovima nalaze se i “Kean“, “Une cance sur deux“, “Hold-Up“, “Peut-etre“, “Les Misérables“ i “Désiré“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad