9°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: Tanjug

PONOVO IZLAZI "APSINT" Novo izdanje Gorana Milašinovića

Deceniju i po od prvog objavljivanja izdavačka kuća Laguna predstavila je novo izdanje romana "Apsint" Gorana Milašinovića koji se 2006. godine našao i u najužem izboru za Ninovu nagradu, saopštili su iz Lagune.

Svojevrstan roman-vremeplov kroz XX vek i čiitavu srednju Evropu, "Apsint" je priča o dvojici Mihajla Alića, potpuno različitih karaktera.

Zajednička im je jedino nesrećna sudbina i neumereno uživanje u zelenkastom likeru od anisa i gorkog pelina - apsintu. Prvi Mihajlo je Beograđanin, student medicine u Beču, gde je prinudno mobilisan u Veliki rat.

Pri napadu austrougarske vojske na Srbiju, zarobljen je i odveden u Irig, odakle će neslavno pobeći. Ovom Mihajlu se nakon kapitulacije austrougarske monarhije gubi svaki trag.

Drugi Mihajlo Alić rodom je iz Iriga, srpski vojnik dobrovoljac i ugledni hirurg u Pančevu, gde je nakon rata uhapšen i optužen je da je radio kao tajni cenzor za grupu Kundsćafter sa zadatkom falsifikovanja ukradenih pisama srpskih vojnika i ratnih zarobljenika.

Falsifikovanim sadržajem adresat bi, naime, bio naveden na otkrivanje obaveštajnih podataka, iz čega se zaključivalo o položajima srpske vojske. Ovaj ugledni lekar je uveren da je do optužbe za izdaju došlo zbog zamene identiteta.

- U svim vremenima i izazovima, pa tako i danas, petnaest godina nakon prvog izdanja "Apsinta", podeljenost našeg naroda između Istoka i Zapada ostaje kao nezaobilazna tema i pitanje bez odgovora - istakao je Milašinović u izjavi za Lagunu.

Po profesiji kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta i direktor Pejsmejker centra u Kliničkom centru Srbije, Milašinović je napisao nekoliko zapaženih romana.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar