17°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Tanjug

PREMINUO pesnik Dragan Kolundžija!

Dragomir Dragan Kolundžija, istaknuti srpski pesnik, preminuo je u nedelju u 82. godini života.

Kolundžija je rođen 1938. godine u zaseoku Trnjaci u Gornjem Vodičevu na Uni u Krajini, a osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu gde je i diplomirao na Odseku za jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu.

Prvu zbirku "Zatvorenik u ruži" objavio je 1957. godine nakon čega je usledilo više od trideset pesničkih izdanja.

Dobitnik je više prestižnih nagrada, između ostalog i Disove nagrade na 34. Disovom proleću održanom 1997. godine.

PROČITAJTE I OVO...

BIVŠA MINISTARKA OSUĐENA na sedam meseci KUĆNOG PRITVORA!

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! Ovako je NIŠLIJA UBIJEN u Ekvadoru pred ženom i ćerkom! (VIDEO)

Za ĐAKE više ništa NEĆE BITI ISTO: Evo kako će izgledati ŠKOLA U SEPTEMBRU!

KO JE HISENI? Koordinator Prištine u dijalogu sa Beogradom

Dve decenije kasnije, na Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila 2018. godine, u organizaciji Gradske biblioteke Čačak, tokom 55. Disovih svečanosti u sali skupštine Grada održano je književno veče „Zatvorenik u ruži” na kome su predstavljena Izabrana dela Dragana Kolundžije.

Kazivanjem stihova pesme „Zatvorenik u ruži posle pedeset godina” i nadahnutom porukom „osim knjiga iza mene će ostati i reči da sam voleo, pevao, živeo”, veliki pesnik rastao se od Čačana.

Bio je urednik književnosti na Kolarčevom narodnom univerzitetu, a jedno vreme radio je kao nastavnik u našim školama u Francuskoj.

Zajedno sa Brankom Miljkovićem, Božidarom Timotijevićem, Milovanom Danojlićem, Petrom Pajićem i drugim pesnicima pedesetih godina prošlog veka doneo je veliku svežinu na srpskoj pesničkoj sceni.

- Kolundžija poeziju nije naučio ni od kakvog pesnika, već ga je poeziji učila Kozara, detinjstvo, životinje koje je čuvao, rat-  zabeležio je 1957. Branko Miljković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar