16°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: happyBSC

SVE SPREMNO ZA "MATIĆEVE DANE" U trci za nagradu 20 mladih pesnika

Na konkurs 39. književne manifestacije "Matićevi dani" Narodne biblioteke Ćuprije, koji će ove godine biti održani od 9. do 13. septembra, za književnu nagradu "Matićev šal" prijavilo se 20 mladih pesnika sa prvim zbirkama, izjavio je danas član Organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Rančić.

- Knjige su poslali pesnici iz 19 gradova: Beograda, Niša, Leskovca, Novog Sada, Čačka, Kragujevca... a žiri na čijem je čelu pesnik, esejista Zoran Bognar, imao je danas prvu sednicu i radi na izboru najbolje - rekao je Rančić.

"Matićev šal" se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljue se za prvu zbirku pesama, objavljenu između dve manifestacije, pesniku do 27 godina života. "Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija, a posvećeni su velikanu srpske književnosti, nadrealisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji.

Nagrada će biti uručena 13. septembra, na dan rođenja Matića, u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" koja se nalazi u njegovoj rodnoj kući. "Matićevi dani" biće svečano otvoreno 9. septembra u Narodnoj biblioteci, uz čitanje, njegove pesme "More". Pesmu će na srpskom i francuskom jeziku čitati učenici Gimnazije iz Ćuprije. U muzičkom delu učestovaće Jelena Stanojević Kačavenda, sopran i Predrag Kačavenda, bariton.

Predavanje na temu "Supruga, muza, umetnica, žena u beogradskom nadrealizmu" održaće profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Boegradu dr Milanka Todić, a potom će uslediti izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji.

Uz dodelu "Matićevog šala", na kojoj će nastupiti polaznici Škole za muzičke talente, centralni događaj ove manifestacije 13. septembra je Okrugli sto - naučni skup o životu i stvaralštvu Dušana Matića na temu "Uvek prisutni Matić". Govoriće Zoran Bognar, dr Snežana Nikolić, prof. dr Slobodan Lazarević, Gojko Božović i prof. dr Predrag Jašović.

Istog dana, u 19 sati u Galeriji Zavičajnog muzeja "Horeum Margi Ravno", biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima stvaralaštva Dušana Matića sa konkursa "Matiću u čast".

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti