10°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Dogma Brewery

Izvor: Tanjug

PAVLE ZELIĆ: 18 priča za 18 godina, promocija zbirke "Dum - dum" u Delfi knjižari

 Pisac Pavle Zelić rekapitulirao je 18 godina svog književnog rada sa isto toliko priča u novoj zbirci "Dum-dum", koje imaju fantastične zaplete, ali uvek istinitu osnovu, potiču iz stvarnosti i likovi su zasnovani na nekom koga je poznavao.

VAŽNO:

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OGLASIO POVODOM POPLAVA U NEMAČKOJ: U ovim teškim trenucima možete da računate na prijateljsku pomoć Srbije! (FOTO)

MARKO MILJKOVIĆ PRED TUŽILAŠTVOM: Negirao sva krivična dela za koja se tereti

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA: Biće hiljade zaraženih dnevno! Treća doza odmahGovoreći večeras na predstavljanju knjige u knjižari "Delfi", izdavačke kuće Laguna, Zelić je istakao da mu je posebno važno da lični element postoji u svemu što piše, posebno istakavši priču "Dum dum", koja je zasnovana na iskustvu kada je kao dečak ležao na intenzivnoj nezi klinike u Tiršovoj.

"Tamo haluciniram od anestezije i mislim da dum-dum dečaka koga je pogodio metak u kičmu u Bosni napadaju utvare i demoni koji žele da mu ukradu dušu, a ja ga branim protv toga", rekao je Zelić.

Zbirka donosi egzotične pripovesti o zaposednutoj afričkoj deci-ratnicima, o skakačima sa litica zaliva Akapulko, ide se ispod kužne površine Amazona, ili do kutaka alternativne prošlosti u srednjevekovnom jevrejskom getu u Pragu ili tajnog sovjetskog Gulaga za tuđine.

Po struci farmaceut, poznat u javnosti kao predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva i stručnjak za vakcine, Zelić je četiri poslednje nastale priče pisao tokom pandemije i bave se pandemijom, i kako je istakao predstavljaju "sirovi i surovi realizam".

Pisac Vladimir Kecmanović je istakao da Zelić u knjizi "Dum dum" ne beži od fantastike, već pokazuje sposobnost korišćenja žanra za nešto drugo, dok je drugi kvalitet u različito vreme nastalih priča postojanje jedinstva i autorskog pečata.

"Nisam fan čistog žanra ali cenim i volim primenu žanrovskih elemenata. U ovoj zbirci Pavle se udaljava žanra, ali ne beži, nego ga ugrađuje u, kako je rekao, surovi realizam", ocenio je Kecmanović.

Pisac Ðorđe Bajić je kazao je da voli naslovnu i priču "Sami", ocenivši da je zbirka ujednačena i ne primećuje se da su priče nastajale u periodu od 18 godina.

Prema njegovim rečima, nove četiri priče "praktično govore da je Pavle aktivan, da stvara, i obećanje su onoga što će doći, a držim fige da to bude roman, i sto pre".

Zelić je objavio preko 40 priča, od kojih neke u zbirci "Poslednja velika avantura" (2009), kao i roman "Peščana hronika" 


Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar