12°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen/ Matica srpska

Izvor: Telegraf

TUGA: Preminuo Predrag Piper, jedan od najznačajnijih srpskih slavista!

Golden Rose ad

Akademik Predrag Piper, jedan od najznačajnijih srpskih slavista, preminuo je 10. septembra u 71. godini, saopšteno je danas iz SANU.

PROČITAJTE JOŠ: SEĆANJE NA UŽAS: Vim Venders otvorio izložbu posvećenu terorističkom napadu 11. septembra

Predrag Piper je rođen 20. avgusta 1950. godine. Bio je vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu od 1989. godine, a potom i redovni profesor od 1991.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, za redovnog 2012, dok je za člana Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU) izabran 2015. godine.

U SANU je inicirao osnivanje dva odbora i bio (ko)urednik šest publikacija tih odbora. Bio je sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU od 2013. do 2018, odnosno član Predsedništva SANU.

PROČITAJTE JOŠ:VEČERAŠNJOM predstavom “An Ongoing Song“ otvara se Nedelja ponosa!

Bio je član više odbora SANU i šef Katedre za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i upravnik Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Predavao je i na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Saporu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani. Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i glavni urednik časopisa Južnoslovenski filolog i časopisa Zbornik Matice srpske za slavistiku, kao i član uredništava i uređivačkih saveta više srpskih i inostranih naučnih časopisa i zbornika.

PROČITAJTE JOŠ:REŠITE NEDOUMICU: Kako se piše - ni sa kim ili sa nikim?

Od 1985. do 2013. bio je član, a od 2009. do 2013. predsednik Komisije za proučavanje gramatičke strukture slovenskih jezika Međunarodnog slavističkog komiteta. Bio je potpredsednik Međunarodne asocijacije profesora ruskog jezika i književnosti (1986-1990), kao i član Matice srpske, Srpske književne zadruge i Slavističkog društva Srbije.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad