10°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Novosti

GRAD SMEDEREVO ODAJE POČAST SVOM VELIKOM OSNIVAČU: Podižu spomenik Đurađu Brankoviću!

Grad  Smederevo podići će spomenik despotu Đurađu Brankoviću, osnivaču grada. Ovime će biti, po mišljenju brojnih Smederevaca, konačno biti ispravljena nepravda naneta srpskom vladaru koji je zaslužan što Smederevo danas postoji.

Smederevci su spomen-obeležjima odali počast brojnim važnim ličnostima, ali do sada spomenik nije dobio čovek koji je stvorio ovaj grad.

VAŽNO:

HAOS NA SUĐENJU BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Od jezivih dokaznih fotografija komadanja tela, odsecanja glave i ubistava OSUMNJIČENIMA POZLILO!

RADOJIČIĆ ZA HAPPY TV O SVIM PROJEKTIMA U PRESTONICI: Beograd je prava metropola puna turista, a Tiršova dva će biti najbolja bolnica u REGIONU!

UBISTVO KOD LIPLJANA: U pucnjavi ima i više povređenih

HEROJSTVO SRPSKIH POLICAJACA U NIŠU: Brzom akcijom sprečili samoubistvo - OTELI BOMBU iz ruke čoveku, pa evakuisali porodicu!

- Sa radošću mogu da kažem da ćemo do kraja iduće godine da ispravimo ono što je propuštano decenijama - najavio je gradonačelnik, Jovan Beč.

Ovo je drugi put u poslednje tri godine da gradska vlast pokreće proceduru podizanja spomenika Brankoviću. Prva je usledila pre tri godine, nakon peticije građana, kada je formirana komisija sa zadatkom da utvrdi kriterijume, objavi konkurs i izvrši izbor idejnog rešenja. Međutim, svoj posao komisija nikada nije obavila.

Gradonačenik, Jovan Beč ovih dana obznanio je da je pokrenuo zvaničnu proceduru i oformio radnu grupu za realizaciju ove ideje. U njoj su, kako je rekao, najstručniji ljudi koji će dati mišljenje o lokaciji i vizuelnom rešenju.

- Formirali smo tim stručnjaka koji će dati ideje za sve što bi trebalo da prethodi početku izrade obeležja. Sa projektom se, zbog njegovog značaja, neće žuriti. Stručnjacima je dato dovoljno vremena da se dođe do kvalitetnog rešenja. Septembar iduće godine je realan rok da se krene sa realizacijom, a kraj godine da imamo spomenik - kaže gradonačelnik Beč.

Despot Đurađ Branković podigao je Smederevsku tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine u periodu od 1428 - 1439 godine. Mudri vladar poslednje srpske prestonice tvrđavu je sazidao kao poslednju odbranu od Turaka.

Ona će, svojom monumentalnošću označiti sjaj i propast jedne blistave epohe - srpske nemanjićke državnosti.

NEPRAVEDNO ZABORAVLJEN VLADAR

Po mnogima, despot Đurađ Branković jedan je od najtragičnijih i nepravedno zapostavljenih srpskih vladara. Njegova je zasluga, smatraju istoričari, što je odolevajući osvajačima, Srbima ostavio u amanet pravoslavlje. Takođe, despotovim zalaganjem i novcima otkupljene su mošti jevanđeliste i apostola Svetog Luke. Kao obrazovan čovek, ostavio je Srbima i umetničko zaveštanje. Umro je 1456. godine u Smederevu, a grobno mesto mu se do danas ne zna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar