4°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti

IZLOŽBA O ARHITEKTI BRANKU PEŠIĆU

Izložba "Otisci graditelja" o arhitekti Branku Pešiću,otvara se u petak, 22. oktobra, u Ustanovi kulture "Parobrod", a otvoriće je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina posle započetih radova.

PROČITAJTE JOŠ:NESVRSTANI U POSETI MUZEJU: Adligat otvorio vrata gostima iz afričkih i azijskih zemalja, ali i slepima i slabovidima

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini.

Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima "Sećanja", u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim izložbe predstavljaju Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović. Izložba je otvorena do 5. novembra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad