14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: informer

PET NAČINA kako da povratite emergiju!

Povremeni umor i pospanost iz raznih razlogai svakodnevnih obaveza je sasvim normalna stvar. Zato je važno osluškivati svoje telo i pružiti mu odmor koji mu je neophodan.

1. Dehidrirani ste

Prema studijama sprovedenim u Laboratoriji za ljudske performanse Univerziteta u Konektikatu, čak i blaga dehidratacija može dovesti do značajnog pada nivoa energije, raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. U studijama dehidracija je negativno uticala na energiju kod ispitanika koji su 40 minuta hodali na traci, kao i na one koji su smireno sedeli bez konzumiranja vode. Zaključak je da bez obzira na svoje dnevne aktivnosti, važno je da redovno hidrirate svoj organizam u inesete najmanje 2 litra vode dnevno. Ispitivanje pokazuje da dehidratacija dovodi do umera kod oba pola, a da osim pada energije, može uzrokovati i nepovoljno raspoloženje i nedostatak motivacije.

2. Preskačete obroke

Tokom celog dana potrebna nam je energija koju dobijamo iz zdrave hrane bogate hranljivim sastojcima. Ukolikopreskačete obroke, naročito doručak, zalihe energije vašeg tela se iscrpljuju i osećate se malaksalo. Tokom dana ravnomerno rasporedite obroke, a prava preporuka je da konzumirate 3 glavna oboka i dve užine. Jedite male obroke bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća i povrća, orašastih plodova, semena, žitarice i mahunarke. Ove namirnice obezbediće vašem telu dovoljnu dozu dobre energije i smanjiti osećaj umora

3. Gledate u ekran računara ili telefona pred spavanje

Mnogi od nas imaju navikud a pred spavanje proveravaju poštu, čitaju vesti na telefonu ili listaju stranice društvenih mreža. Ispitivanja pokazuju da izloženost plavo-beloj svetlosti ekrana računara ili telefona pred spavanje negativno utiče na hormon melatonin koji pomaže u kontroli ciklusa spavanja i buđennja. Neravnoteža melatonina može uzrokovati nesanicu i osećaj iscrpljenosti.Umesto da se uspavaljujete ekranima, preporučujemo da pred spavanje pročitate nekoliko stranica knjige.

SAZNAJTE I OVO:

MOĆNA MULTI-VEKTORSKA POLITIKA! Svetski mediji o velikoj diplomatskoj pobedi Srbije zahvaljujući Kini

PREPORUKA NEMAČKOG ZDRAVSTVA: Posle prve doze AstraZeneke, druga doza treba da bude ova vakcina!

MIHAJLOVIĆ O RUDNIKU "JAMA": Nastavićemo da se bavimo ekoproblemima rudarstva

ĐOKOVIĆ PROGOVORIO O VAKCINACIJI: Konačno otkriveni detalji razgovora koji će promeniti SVE!

4. Konzumirate hranu koja sadrži puno masti

Studije su pokazale da ishrana bogata mastima može uzrokovati pospanost i manjak koncentracije. Masti nikako ne treba izbaciti iz svoje ishrane, ali umesto brze hrane i nezdravih masnoća, uzimajte zdrave masti iz masnije ribe poput lososa, maslinovog ulja koje je bogato masnim kiselinama i orašastih plodova. Takođe, konzumiranje ugljenih hidrata je izuzetno važno za energiju, pa u svoju ishranu uključite integralni pirinač, batat, voće i druge namirnice koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

5. Izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje

Mnogi ljudi misle da će ih čaša alkoholnog napitka pomoći da se lakše naspavate, a efekat je potpuno drugačiji. Kada u našem organizmu ima alkohola, budimo se tokom noći, a ujutru se osećamo umornije. Nekoliko sati pre spavanja uživajte u čaši crnog vina, ali izbegavajte konzumiranje alkohola pred spavanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar