28°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: informer

NOVA ISTRAŽIVANJA! Ovako životinje doživljavaju vreme!

Kako životinje doživljavaju vreme? Kako mačka zna da je vreme da se nacrta ispred posude za hranu jer je tačno 9 sati? Ovakvo ponašanje mačke samo je reakcija na dešavanja u sredini u kojoj živi.

Mačka oseća kada treba da potraži hranu zahvaljujući oscilacijama u bioritmu – promenama u nivou hormona, telesne temperature i moždanih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ

"IZA BRAVE" VEČERAS OTKRIVA: Jeziva istina o pobuni, SUROVI potezi zatvorenika! (HAPPY TV, 21:50)

AMSS UPOZORAVA: Slaba kiša otežava vožnju u većem delu zemlje

RUSIJA IDE KORAK DALJE: Uskoro jestive vakcine protiv kovida

Organizam životinje, pa i čoveka, stalno prolazi kroz jedan isti ciklus koji se naziva cirkadijalnim ritmom – u 24 sata smenjuju se faze od stanja dubokog sna do stanja maksimalne aktivnosti.

Jasno je da životinje imaju osećaj za vreme, ali sasvim je drugačije pitanje kako one doživljavaju proticanje vremena. Kaže se da je jedna čovekova godina jednaka sedam psećih, ali kako ih doživljava pas? Da li mu zato vreme prolazi sporije?

U 2014. godini jedna velika studija o percepciji vremena kod životinja zaista je potvrdila da životinje imaju različite vremenske skale, odnosno doživljaje proticanja vremena, i da na to najviše uticaja imaju njihova telesna masa i metabolizam.

Kako su uopšte tako nešto utvrdili? Ispostavlja se da percepcija vremena zavisi od toga kojom brzinom obrađujemo senzorne informacije. Ako životinji pokažete svetlo koje veoma brzo treperi, ona će to doživeti kao zrak svetla i neće primetiti treperenje.

Onim životinjama koje primećuju i najzgusnutije treptaje – a to su po pravilu bile sitne životinje sa sporim metabolizmom, vreme prolazi usporeno.

Istraživači su ove testove izveli na različitim gušterima, pticama, ribama i sisarima i utvrdili da što su životinje manje i imaju sporiji metabolizam, to u njihovoj percepciji vreme protiče sporije: male životinje žive u usporenom filmu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar