28°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: kurir

EVO GDE U SRBIJI IMA NAJVIŠE ZMIJA OTROVNICA: Otvorite oči ako ste na izletu u prirodi OTROV IM JE SAD NAJJAČI!

April i maj su meseci kad zmije izlaze iz svojih skloništa i kreću u potragu za hranom, a savet za sve koji ovih dana imaju nameru da budu u prirodi jeste da nikako ne idu bez adekvatne obuće i štapa kao prvog stepena zaštite jer zmije sada imaju najjači nivo otrova!

O OVOME SE PRIČA

SUZA SUZU STIŽE! Bogdane, neka te anđeli čuvaju! Poginuli mladić bio velika bokserska nada (FOTO)

UBIJEN AMERIKANAC U BEOGRADU! Policija uhapsila troje osumnjičenih

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Zaražene 1.304 osobe, preminula 24 pacijenta

MINISTAR MALI: Srbija je pokazala da je jedna od najuspešnijih ekonomija u Evropi!

"SLUČAJ ASANO" I DALJE TOP TEMA U HUMSKOJ: Oglasio se i Stanojević

Zmija trenutno ima najviše u kamenim i napuštenim mestima.

- Aktivno obilaze prostore koji apsorbuju toplotu tokom dana, a ispuštaju tokom noći, tako da su to uglavnom kamenjari i šipražja. Blagodeti lepog vremena vuku sa sobom i druge probleme jer i zmije vole toplotu - objašnjava biolog u Zološkom vrtu u Beogradu Kristijan Ovari.

Ovari navodi da u celoj Srbiji postoji 10 otrovnih vrsta zmija, a da je njihov otrov najkoncentrisaniji upravo u proleće kad krenu da izlaze jer su celu zimu gladovale. Objašnjava da količina otrova nema isto dejstvo na svakoga jer to zavisi od veličine i težine osobe.

- Naše otrovnice uglavnom imaju hemoragin kao aktivnu komponentu. Imaju hemolitičko dejstvo, to su izmenjeni enzimi za varenje koji uništavaju krvna zrnca i krvne sudove, zato je jako opasno ukoliko bi došlo do ujeda jer organi koji stradaju su najpre jetra i bubrezi - objašnjava biolog.

Napominje da ujed zmije može prouzrokovati i druge ozbiljne posledice, može doći i do ugrušaka, a raspadanje krvnih zrnaca može izazvati druge zdravstvene probleme. Tako da pored opreza odraslih osoba velika pažnja mora da se posveti deci.

- Moramo da vodimo računa o deci kad ih vodimo u prirodu. Pa ni u gradskoj sredini ih ne puštamo da se šetaju bez nadzora tako da ih treba pripremiti pre odlaska u divljinu - kaže biolog.

Šta preduzeti ako vas ujede zmija

Ukoliko dođe do ujeda zmije, prema rečima biologa, ne treba paničiti, već potražiti pomoć lekara.

- Ukoliko je do nemilog događaja došlo, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rešenjima. Nakon ujeda zmije čovek ima oko četiri sata da otrov svojim delovanjem izazove trajna oštećenja u organizmu tako da je to više nego dovoljno da osoba potraži pomoć u lekarskoj ordinaciji - objasnio je Ovari.

Napominje da treba izbegavati samostalna lečenja i sopstvena "rešenja" jer time može da se izazove mnogo veća šteta nego korist te je bolje prepustiti ovaj slučaj stručnom licu, odnosno lekaru.

- Najbolje je prepustiti da ovo reši stručno lice. Ono će najbolje znati kako da odreaguje u ovom slučaju jer sve naše otrovnice Evrope su pokrivene istim protivotrovom koji se proizvodi kod nas na Torlaku - rekao je biolog.

PROČITAJTE JOŠ

NOVA SLIKA PATRIJARHA KAKO PEŠAČI: Deli se na mrežama uz JAKU PORUKU! (FOTO)

Tuga u porodici Aradinović! PREMINULA sestra Indi i Edite! "Osmehu moj, žao mi je što te nisam pozvala..." (FOTO)

ZALJUBLJENI DO UŠIJU! Bikovićevo srce osvojila ruska plesačica! OVO su detalji veze (FOTO)

Ovari savetuje da u prirodu treba ići pripremljen i sa dozom opreza, a obavezno treba da gledamo gde stajemo i gde sedamo, upozorava.

- Treba da idemo u zatvorenoj obući iznad članka i da obavezno sa sobom ponesemo neki štap. Ako je tu neki kamen i želimo da sednemo, svakako najpre treba pogledati, jer se zmije najčešće kriju upravo oko kamena - govori biolog.

Dalje priča da većina naših otrovnica ne prerastu više od 10 cm i da nisu agresivne već reaguju u samoodbrani kada ih nagazimo ili dodirnemo.

Gde ih najviše ima

Ovari tvrdi da u Vojvodini nema otrovnica, a mogle bi da budu uglavnom južnije od Save i Dunava i sasvim sigurno u kanjonima, kamenjarima i šipražjima.

Napominje da zmije u našim krajevima nisu opasne te se vrlo često možemo susresti sa lažnom šarkom, koja je agresivna, ali samo pri samoodbrani jer se brani ujedom.

Ovari napominje da se doza otrova koju zmija ispusti razlikuje tokom njene samoodbrane i u trenutku kada lovi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar