32°C

Beograd

Photo: Instagram/ screenshot 1asunh3kah3w3hmunja

Izvor: Novosti Magazin

NEOLITSKI NOMADI SU NAPRAVILI PRVI ASTRONOMSKI SAT: Da li su došli sa Oriona? (FOTO)

Neolitski nomadi su jednog dana napravili astronomski sat i osnovali državu.

U Zapadnoj egipatskoj psutinji, nedaleko od Abu Simbela pre 7500 godina često je padala kiša i oko jezera su se okuljala nomadska neolitska plemena vodeći žedna stada. Šta ih je nateralo da naprave prvi astronomski sat - arheolozi do danas nemaju odgovor na to pitanje.

Nomadski narod Nabta Plaje je odjednom počeo da se organizuje u zajednicu kakav nikada nigde na svetu nije viđen. Onda su odlučili da žrtvuju telad i da ih sahranjuju u grobnice obložene glinom.

U FOKUSU

DIREKTOR KBC ZVEZDARA: Svaki treći oboleli od korone ima OVE probleme, otkriven RAZLOG

BLOKIRANA SEDNICA SB UN: Nema pregovora o krizi na Bliskom istoku

NASTAVLJAJU SE UDARI: Bombardovana GASNA PLATFORMA Izraela

Danas je ovaj kraj poznat kao Dolina žrtava, jer je pronađena desetima blokova od krečnjaka koji izgledaju kao grobnica.

Kamenjem su precizno određivali solsticij.

Najveća i najstarija grobnica je bogata ostacima jagnjeta, koze i ovce. Plafon grobnice je pokriven tamarisom, a sve žrtve su okrenute ka zapadu.

Međutim, to nije sve. čitav kompleks čini nekoliko megalita koji deluju nasumično poređani. Kada ovu kamenu kompoziciju pogleda astronom lako dolazi do zaključka da dva kamena okrenuta ka severu pokazuju letnji solsticij, odnosno kišnu sezonu. Šest kamena su dve linije uspravljena ka suncu i još kamenja ka istoku i zapadu.

Astrofizičar Tomas Brofi je pretpostavio da južno poravnanje tri kamena predstavlja Orionov pojas. Ostalo kamenje predstavlja Orionovu glavu i ramena. Kopiranje sazvežđa Orion ne bi bilo zanimljivo da urađena mapa u pustinji ne datira od 4800 do 16500 godina pre naše ere!

Ovaj astronom tvrdi da ostalo kamenje čini mapu Sirijusa. Veliki komadi čine "kalendarski krug" i takođe su poravnati sa ova dva sazvežđa. On je uveren i da i da ovaj krug predstavlja Mlečni put. Brofi je sa Grahamom Henkokom napisao knjigu u kojoj veruju da je reč o drugoj inteligenciji.

PROČITAJTE JOŠ

NEDOPUSTIVO JE DA BILO KO PRETI GRAĐANINU SRBIJE: Dačić osudio napade na Orlića i na porodicu predsednika

PONOVO GUŽVE U BEOGRADU: Haos i posle kiše

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

Kamenje u pustinji je preslikano nebo sa sazvežđima i Mlečnim putem.

Postoje i druga objašnjenja poput Melvila i Vendorfa koji se slažu da je južno poravnanje Orion, ali pretpostavljaju da severno poravnanje kamenja predstavlja Arkturus, najsvetliju zvezdu, a ostala dva Sirijus i Alfa Kentauri. Oni se sa Brofijem ne slažu samo oko vremena kada je kamenje postavljeno.

Jedno je sigurno, nomadski narod Nabta Plaje je nastavio duž Nila do severnog Egipta i polako se nastajali drevni Egipćani. Oni su matematično znanje preneli narednim generacijama koje su nastavile da grade prema zvezdama. Tri velike piramide u Gizi su poravnate sa Orinovim pojasom.

Nedaleko od Nabta Plaje se nalazi groblje Gebel Ramla koje je podignuto oko 4400 godine, a grobovi su poređani u krug, poput megalita. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar