10°C

Beograd

Photo: istorijski zabvnik

Izvor: istorijski zabavnik

100.000 DOLARA NA NOVČANICI! Verovali ili ne, nekada je bila u upotrebi!

Američki dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država i takođe je veoma rasprostranjena kao rezervna valuta u nekim drugim zemljama u svetu. Procenjuje se da je preko 380 milijardi dolara u američkoj valuti u upotrebi, od toga dve trećine od Sjedinjenih Američkih Država!

E, sad zamislite da imate negde “u šteku” ovu novčanicu – 100.000 dolara!

VAŽNO:

OGLASIO SE VULIN POVODOM SMRTI DEČAKA NA KARABURMI: "Aposlutno podržavam protest građana"

SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA KONJARNIKU: Autom pokosio pešaka na autoputu!

SVAKO OBEĆANJE KOJE SMO DALI JE ISPUNJENO! Siniša Mali: Uspeli smo da sačuvamo našu privredu

Odalović: Belivuk podučen kako da se brani

JOVANA ARSIĆ veslačica u četvrtfinalu na OI u Tokiju !

Nije reč o prevari! 

Novčanice od 100.000 dolara štampana je u Americi od 1934. do 1935. godine i bile su namenjene trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi. Nikada zapravo nisu ušle u opticaj među stanovništvom, a na njima se nalazio lik Vudroa Vilsona.  

Reč je o najvećem apoenu ikada štampanom u Americi. Napravljeno je svega 42 hiljade ovih novčanica. 

Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste tokom 60-ih godina prošlog veka i danas su veoma retke, u teoriji se i dalje smatraju zakonitim sredstvom plaćanja. Ipak, u Americi je nezakonito da ih poseduju privatni kolekcionari, a federalna uprava je u prošlim decenijama uništila veliki broj ovih novčanica.

Veruje se da se sve preživele novčanice od 100 hiljada dolara danas nalaze u Smitsonijam muzeju i ograncima sistema Federalnih rezervi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar