13°C

Beograd

Photo: Wikipedia

Izvor: istorijski zabavnik

SVE JE BILO MIRNO I TIHO! Ovako su izgledala dva dana pred početak bombardovanja Beograda!

Krajem jula 1914. godine Beograd se još jednom našao na testu - srpska prestonica tek što se oporavila od balkanskih ratova, a spremalo joj se novo razaranje.

Posle ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji 23. jula 1914. godine i odgovora srpske vlade koji je usledio 48 sati kasnije, Beograd je “zadržavao dah”, a o tome kako je izgledao život u srpskoj prestonici u tih nekoliko dana pred početak Prvog svetskog rata saznajemo iz tadašnjih brojeva Politike.

Sudeći po njima, Beograd je odgovor Austrougarske čekao “mirno i dostojanstveno”.

VAŽNO:

SAVETNIK ZA ISTRAGE U "VIKEND JUTRU": Mafijaši NAMEŠTAJU PRIČU da bi se politički udarilo na predsednika Vučića!

MALI O NOVOJ POMOĆI ZA GRAĐANE: Sistem za prijavljivanje, i kada možemo da očekujemo novac na računima!

MINISTAR MOMIROVIĆ IZAŠAO IZ BOLNICE: Imamo jaku medicinsku ustanovu u Užicu - dobro sam!

Dodik: Bakir ide u lov na veštice, a BiH puca po šavovima!

– Juče je bio jedan od najinteresantnijih i najznačajnijih dana u Beogradu. Svestan ozbiljnosti situacije, Beograd je ostao dostojanstven, trezven i priseban. Iako su celog dana stizale, jedna za drugom, vesti o velikim vojnim gomilanjima na severnoj granici Srbije i o silnoj vojsci u Zemunu, Beograd je ostao miran i svestan onoga šta ima da se radi i kako da se postupa – piše Politika od 25. jula 1914. godine.

Već sutradan, situacija je postala još ozbljnija.

– Iako mobilizacija zvanično nije bila objavljena ipak se ceo Beograd odjednom osetio na ratnoj nozi. Vojni obveznici uzmuvali su se da nađu šta im treba pa da hvataju prve vozove. Odjednom na ulicama su se videle mase uniformi. Ponovile su se slike iz septembra 1912 – stoji u onovremenoj Politici.

Mobilizacija je objavljena već sutradan, 27. jula 1914. Vojni obveznici uzmuvali su se i krenuli ka železničkoj stanici kako bi uhvatili vozove i javili se komandama širom zemlje.

– Jučerašnji dan u Beogradu koji je očekivan sa pojmiljivim uzbuđenjem protekao je sasvim mirno i prestonica nije izgubila gotovo ništa od svoga običnoga, redovnoga tipa. Iako su centralna nadleštva i diplomatski predstavnici napustili Beograd još preksinoć, ipak je vrlo malo sveta pošlo odavde da nađe skloništa negde u unutrašnjosti Srbije. Naprotiv, broj stanovništva se samo povećao jer je u toku jučerašnjeg dana stiglo na hiljade putnika brodovima iz Šapca, Zemuna i Zabrežja – piše Politika od 27. jula 1914. godine dočaravajući prestoničke prizore onoga što će postati poslednji dan mira u naredne 4 godine.

Samo dan kasnije, 28. jula, Austrougarska je objavila rat Srbiji.

Beograd je još iste večeri bombardovan. Napad je trajao šest dana, a kada je izašao prvi sledeći broj Politike, 4. avgusta, Prvi svetski rat je već uveliko trajao. Simbolično, naslov na prvoj strani je glasio: “Pod austrijskim metcima”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar